Onko jäähdytin kulutustavaraa?

31.03.2014 | TL-verkkotoimitus
Onko jäähdytin kulutustavaraa?

Huollon mukaan jäähdyttimet eivät yleensä hajoa itsekseen, vaan todennäköisesti reikä on syntynyt jostain ulkoisesta iskusta. Onko näin?

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Vihdoin selvisi syy, miksi autostani oli huvennut jäähdytysneste vähin erin jo yli kuukauden ajan: jäähdytin oli rikki. Vuoto oli aluksi niin pieni, ettei sitä ollut helppo havaita. Asiaa auttoi, kun laitoin kirkkaanvihreää väriainetta paisuntasäiliöön ja ajelin normaalisti reilun viikon. Sittenkään ei meinannut mitään vuotoa näkyä missään, kunnes eräänä päivänä havaitsin vihreän lammikon parkkipaikalla autoni keulan kohdalla. Onneksi oli vielä lunta, koska muuten en ehkä olisi havainnut vuotoa juuri silloin. Lisäsin varmuuden vuoksi vettä paisuntasäiliöön ja ajoin muutaman kilometrin matkan merkkihuoltoon. Siellä vaihdettiin uusi syyläri ja mehut sisään, ja taas auto kulkee kuin unelma.

Kysymykseni koskee yleisesti jäähdyttimiä. Huollon mukaan ne eivät yleensä hajoa itsekseen, vaikka auto on jo kymmenenvuotias, vaan todennäköisesti reikä on syntynyt jostain ulkoisesta iskusta, esim. kivi tai nasta on lentänyt kovalla vauhdilla sisään etusäleikön välistä. Mikä on näkemyksesi: onko auton jäähdytin kulutustavaraa? Jos jäähdyttimiä hajoilee kivien iskuista, miksei niitä suojata paremmin?"

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Tapio Ketonen vastaa:

"Nykyisin aika monessa autossa jäähdytin on todella huonosti suojattu edestä päin lentäviä kiviä tms. vastaan. Olen tarkastanut kolmivuotiaita vaihtoautoja Nappivaihdokki-sarjaamme varten pitkälle toistasataa, ja yllättävän monessa on ollut jäähdyttimen ripojen väleissä jo paljon pienten kivien jättämiä jälkiä tai peräti kiviä. Maahantuojat kiinnittävät ongelmaan yllättävän vähän huomiota, mutta muistelen, että esimerkiksi Peugeot 407 -malleihin asennettiin jossain vaiheessa verkkoja keulassa alhaalla olevan suurikokoisen ja suuriaukkoisen maskin taakse estämään kiviä vaurioittamasta jäähdytintä. Tai nykyäänhän siellä on ensimmäisenä ilmastoinnin lauhdutin.

Toinen asia on, että kyllä ne jäähdyttimet taitavat hajota..."

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.