Onko moottorijarrutus autolle kuluttavampaa kuin vapaalle laitto?

25.04.2014 | TL-verkkotoimitus
Onko moottorijarrutus autolle kuluttavampaa kuin vapaalle laitto?

Saako esimerkiksi vaihteiston tai kytkimen nopeammin hajalle harrastamalla pitkiä moottorijarrutuksia, jossa risteykseen tultaessa kierrokset laskevat lähelle tyhjäkäynnin rajaa?

Kysy Ketoselta -palstallamme voit kysyä mitä vain autoista tai autoilusta, ja asiantuntijamme Tapio Ketonen vastaa.

Lukijan kysymys:

"Onko moottorijarrutus kuluttavaa autolle? Eli saisinko esimerkiksi vaihteiston tai kytkimen nopeammin hajalle harrastamalla pitkiä moottorijarrutuksia, jossa risteykseen tultaessa kierrokset laskevat lähelle tyhjäkäynnin rajaa? Tällaista ajotapaa toki suositellaan kulutuksen vuoksi, mutta onko sen haittapuolena se, että auto pääsee pajalle ennen ensimmäistä 100 tkm:ään? Tuolloinhan ne säästyneet polttoaineet otetaan takaisin, jos tuo ajotapa saa aikaan ennenaikaista kulumista.

Omalla bensa-autollani voi tehdä pitkiä moottorijarrutuksia, koska moottori ei juuri jarruta ja kierrokset laskevat hitaasti. Ihan kiva ominaisuus, mutta onko se kannattavaa pidemmän päälle? Asiastahan on varmasti suuntaan jos toiseen mielipiteitä. Toiset laittavat mieluummin vapaalle."

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Tapio Ketonen vastaa:

"Moottorijarrutus ei kuluta moottoria eikä voimansiirtoa mitenkään poikkeuksellisesti. Itse asiassa kuluminen on vähäisempää kuin normaalissa ajossa, koska tehoa siirretään paljon vähemmän. Aikanaan kaksitahtimoottorilla varustetuissa autoissa käytettiin voimansiirrossa vapaakytkimiä, koska ensinnäkin kaksitahtimoottorin jarrutusvaikutus on pieni. Toiseksi polttonesteeseen sekoitetusta öljystä voitelunsa saavat moottorin laakerit ja männät jäävät ilman voitelua, koska moottorijarrutuksessa kaasuläppä on kiinni, eikä moottori saa polttonestettäkään. Moottorijarrutuksessa on sinänsä..."

Lue koko vastaus Kysy Ketoselta -palstalta ja jätä oma kysymyksesi kysymyslomakkeella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

 

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.