Talvirengaspakko alkaa joulukuun alussa

28.11.2003 | TL-verkkotoimitus
Talvirengaspakko alkaa joulukuun alussa

Talvirengaspakko alkaa 1. joulukuuta, huolimatta siitä onko maassa lunta vai ei. Kolmen talvikuukauden aikana on henkilö- ja pakettiautoissa käytettävä nastoitettuja tai nastattomia talvirenkaita.

Liikennemääräysten mukaan talvirenkaita (nastallisia/kitkarenkaita) on käytettävä 1.12. – 28.2. välisenä aikana. Nastarenkaita saa käyttää 1.11. – 31.3. välisenä aikana, tai toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin, myöhemmän ajankohdan ollessa määräävä. Muunakin aikana nastarenkaita saa käyttää, jos keliolosuhteet sitä edellyttävät. Se ei tietenkään tarkoita samaa kuin nastarenkaiden käyttöpakko. Mutta auton renkaiden tulee olla talvikäyttöön tarkoitetut.

Talvirengaspakko koskee myös ulkomailla rekisteröityjä henkilö- ja pakettiautoja, kun niillä ajetaan Suomessa. Asetus sallii kesärenkailla ajon talvirengaspakon aikana, jos autoa siirretään maahantuonnin, kaupan tai korjauksen takia tilapäisesti enintään 20 kilometriä. Jos et ole varma renkaiden sopivuudesta, vilkaise renkaan sivulla olevia merkintöjä. Siellä tulisi olla kirjaimet M+S. Ne tulevat englanninkielisistä sanoista "mud" (=muta)  ja "snow" (lumi). Joskus tosin tämä merkintä esiintyy aivan kesärenkailta näyttävissäkin kumeissa, joten se ei välttämättä riitä. Talvirenkaissa on usein myös lumihiutaleen kuva. 

Varmin tapa selvittää, ovatko renkaat talvirenkaat, on katsoa, löytyvätkö ne STRO:n (Scandinavian Tyre & Rim Organization) julkaisemasta talvirengasluettelosta, joka löytyy tuolta: http://www.stro.se/winter/vinter071001f.pdf

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Lain mukaan:

  • Henkilöauton perävaunussa, jonka paino on yli 750 kg, on käytettävä nastarenkaita, jos vetoautossa on sellaiset. 
  • Lain sallima talvirenkaiden minimiurasyvyys on 3 mm. Urasyvyys mitataan renkaan pääurasta.

Vaikka laki edellyttää talvirenkailta vähintään kolmen millimetrin urasyvyyttä, vaikeissa olosuhteissa tämä ei välttämättä takaa riittävää pitoa. Tutkimusten mukaan talvirenkaan urasyvyyden on oltava jopa seitsemän millimetriä, jotta lumisohjossa voi ajaa 80 kilometrin tuntinopeudella turvallisesti. Talvirenkaat ovat pakolliset talvikuukausina, mutta Suomen säät ja kelit vaativat useimmiten pitempää käyttöaikaa. Nastoitetut talvirenkaat on säännöksen mukaan kuitenkin vaihdettava pois maaliskuun viimeisenä päivänä tai toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina sen mukaan, kumpi päivämäärä on myöhemmin.

Renkaat ovat merkittävin henkilö- ja pakettiautojen ajo-ominaisuuksiin liittyvä merkittävin riskitekijä. Varsinkin, kun keliolosuhteet vaihtuvat nopeasti, renkaiden merkitys korostuu. Lumisen tai jäisen kelin kuolemaan johtaneista kolereista 40 % on liittynyt renkaisiin. Niiden huono kunto, väärä rengastus tai väärät rengaspaineet kasvattavat huomattavasti onnettomuusriskiä.

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.