Alfa Romeo on italialaisen autotuotannon tunnetuimpia nimiä. Urheilulliset mallit ja mittava menestys autokilpailuissa ovat sen tunnusmerkkejä. Esimerkiksi muuan Enzo Ferrari aloitti uransa Alfa Romeolla jo vuonna 1923.

1950- ja 1960-luku olivat Alfa Romeollekin valtavaa kasvun aikaa. Siviilipuolen autoissa nähtiin 1960-luvulla peräti 15 eri nimikkeellä myytyä Alfa Romeo -mallia. Päivänvalon näkivät erilaiset Giulia-mallit, sekä legendaarinen Spider, jota valmistettiin peräti vuoteen 1993 saakka. Sellainen on suhteellisen yleinen näky eurooppalaisilla teillä vielä tänäkin päivänä. Puhumattakaan lukuisista elokuvarooleista: Dustin Hoffmanin tähdittämässä elokuvassa Miehuuskoe hänen esittämänsä päähenkilö ajaa Alfa Romeo Spiderilla.

1970-luku tuotti esimerkiksi harvojen herkuksi jääneen Montrealin, mutta myös likipitäen kansanmalli Alfasudin. 1980-luvun tuotteista kenties näkyvin oli Saab 9000:nnen, Fiat Croman sekä Lancia Theman kanssa yhdessä niin sanotusta Tipo 4 -projektista syntynyt iso sisarmalli Alfa Romeo 164.

Vuoteen 1987 mennessä Alfa Romeo ajautui Fiatin omistukseen. Viimeiseksi takavetoiseksi Alfa Romeoksi jäi malli 75 ja moni oli jo valmis ristimään kätensä koko merkin historialle, kun Alfojen myynti Yhdysvaltoihin loppui 1994.

Uusi tuleminen ei kestänyt kauankaan. Vuonna 1997 esiteltyä 156-mallia voi pitää jopa merkin pelastajana. Miellyttävä muotoilu, urheilullinen luonne ja neliovisena tai farmariversiona kohtuutilat saivat Suomessakin pian paljon ystäviä. Sitä seurasivat pian liki edustusautoluokan 166 ja kompakti 147.