Tšekin tasavallassa kotipaikkaansa pitävä Škoda on nykyään menestyvä ja esimerkiksi Suomessa erittäin suosittu automerkki. Sen historiaan kuuluu kuitenkin vaikeitakin aikoja. 

Škoda-autojen alkumetrit liittyvät monen muun automerkin tapaan kaksipyöräisiin kulkuneuvoihin. Vuonna 1895 Václav Laurin ja Václav Klement ryhtyivät valmistamaan polkupyöriä, joista edettiin moottoripyöriin ja sitten autoihin. 1920-luvulla yhtiön teollinen autonvalmistus otti uuden askelen Pilsen Škodan kanssa toteutetun fuusion seurauksena. Samalla tuotemerkki Laurin & Klement siirtyi historiaan. Tšekkoslovakia oli jo itsenäistynyt Itävalta-Unkarin vallan alta.

Yhtiö oli valmistanut ajoneuvoja armeijalle jo ensimmäisen maailmansodan aikana, ja 1930-luvun lopulta lähtien Saksan miehitysvalta sekä toisen maailmansodan syttyminen ohjasivat tuotantoa samaan suuntaan. Sodan jälkeen yhtiö kansallistettiin, ja AZNP-nimisenä se sai vastuulleen Tšekkoslovakian autotuotannon. Mallistossa oli muun muassa jo 1930-luvulla suosiota saaneen Škoda Popularin hieman kehitetty versio. 

Suunnitelmatalouden oloissa merkki menestyi kotimaassaan luonnollisesti hyvin, sillä kotimaista kilpailua ei käytännössä ollut. Autoja nähtiin jonkin verran myös läntisen Euroopan teillä. Eräät mallit, kuten urheiluhenkiset Rapidit, saivat jopa pientä kulttistatusta länsimaissa. 

Ajan myötä malliston tekninen kehitys jäi kuitenkin yhä enemmän jälkeen länsivalmistajien tuotteista. Sosialistisen leirin hajoaminen ja Itä-Euroopan murros jätti Škodan tilanteeseen, jossa se katsoi parhaaksi etsiä kumppania länsimaisten autovalmistajien joukosta. 1990-luvun alussa aloitettiin yhteistyö Volkswagenin kanssa, jolta Škoda sai teknistä ja taloudellista tietotaitoa. Vuosikymmenen aikana Volkswagen lisäsi omistusosuuttaan Škodasta, ja vuonna 2000 se hankki itselleen loputkin yhtiön osakkeista.

Volkswagen-omistuksen myötä Škoda on ravistanut harteiltaan toisen maailmansodan jälkeen kertyneen itäauton maineen, ja yhtiön tuotantomäärä on yli nelinkertaistunut viimeksi kuluneiden parinkymmenen vuoden aikana.