Käyttötesti: Volkswagen e-Golf – testipäiväkirja

08.01.2018 |
Käyttötesti: Volkswagen e-Golf – testipäiväkirja

Tuulilasin päätoimittaja Olli Koivusalo tutustuu sähköautoiluun uudella Volkswagen e-Golfilla. Joulukuussa 2017 alkaneen käyttötestin päiväkirjamerkinnät ovat pääosin hänen käsialaansa.

12.1.2018 - On muuten lievästi sanoen ärsyttävää, kun Etelä-Suomessa on kerrankin pakkasta ja olisi kiva saada auto aamulla valmiiksi lämmitettyä, niin eipä sitten onnistukaan. Sama juttu kahtena peräkkäisenä aamuna. Car-Net -applikaatio, joka käsitykseni mukaan on ainoa tapa saada lämmitys etänä päälle, toimii harmillisen epävakaasti. Eli yleensä se ei toimi. Kännykän ruutuun tulee toistuvasti ilmoitus "Yhteys autoosi ei ole aktiivinen". Erityisen paljon harmittaa se, että prosessi kestää usein minuutin tai jopa kaksi ennen kuin lämmityksen status selviää. Ei ainakaan minulla ole aamuisin aikaa/hermoja jäädä kyttäämään kännykän näyttöä, että onnistuuko se lämmitys vai ei. Olen sitten käynyt puhelimella tsekkaamassa tilanteen muutaman minuutin välein, ja yrittänyt uudestaan. Ja lopulta päätynyt kiireessä raaputtamaan kylmän auton ikkunoita jääriitteestä puhtaaksi. Rasittavaa. Ikävä tulee vanhan liiton webaston kaukosäädintä...

Sähköauto ja pakkanen eivät muutenkaan selvästi ole parhaita kavereita keskenään. Eilen tuli jonkin verran sekalaista perusajoa kaupungissa ja kehäteillä, ja kun auto löi itsensä eko plus -säästömoodiin (silloin kun enää 12 kilometriä toimintamatkaa oli jälkellä), trippimittari näytti päivän siihen astiseksi saldoksi 139 kilometriä. Raahauduin viimeiset sadat metrit kotipihaan mietteliäänä. Pakkasta vain -2 tai -3 astetta, ja käytännön toimintamatka enää noin 150 kilometriä...

---

8.1.2018 - Joulun aikaan e-Golf oli pari viikkoa Tuulilasin toimittajan Pasi Piirosen ajossa, mutta heti uuden vuoden koitettua tiemme jälleen kohtasivat. Mukavaa! Pasin jäljiltä auton tuulilasi oli haljennut kymmenen sentin matkalta, mutta minkäs sille mahtaa - edes hänen tasoisensa rattimies ei pysty väistämään edellä ajavasta autosta singahtavaa nastaa. Lisää harjoitusta vaan... Onneksi autossa on lasivakuutus. Taitaa tosin olla viisainta odotella kesärengaskauden alkua ennen lasinvaihtoa.

Sain (=viitsin) lopulta ladatuksi myös Volkswagenin Car-Net -sovelluksen, jolla koko auton tai pelkän tuulilasin voi laittaa etukäteen lämpiämään. On Car-Netissä monia muitakin toimintoja, mutta en ole vielä jaksanut tutustua niihin. Hyvä sovellus, jota kannattaa aamulla käyttää silloin kun auto on vielä kiinni kotilatausasemassa. Näin esilämmitys ei syö auton toimintamatkaa. Toimintamatka onkin edelleen sähköauton ainoa kompastuskivi. Mitään muuta häiritsevää tai ihmeellistä tekniikassa ei ole. Toistan tässä itseäni, mutta kun e-Golf on autona aivan erinomainen, pakkohan sitä on tavan takaa kehua. Joka päivä tulee ajaessa sellainen olo, että on tämä mainio peli. Ongelmia tulee kuitenkin heti eteen, jos päivittäinen ajomatka poikkeaa reilusti ennalta arvioidusta. Näin kävi viime viikon torstaina, kun työ-, harrastus-, lasten harrastus- ja kauppareissujen lisäksi piti vielä illalla heittää pari erillistä lääkärikeikkaa kurkkukipuisten lasten kanssa. Aikataulu oli sen verran tiivis, että välilatauksiin ei ollut mahdollisuuksia. Ensimmäistä kertaa sai oikein kunnolla jännittää, pääseekö autolla kotiin saakka. Golf löi lopulta itsensä pihistysmoodiin, jolloin autossa tuli kylmä, ikkunat huurtuivat ja moottorista katosi lähes kaikki voima. Kotipihalla rangea oli jäljellä enää alle 10 kilometriä.

Tänään aamulla oli hauska ajella Länsiväylää Espoon suunnasta Helsinkiin, kun aikaisemmin vain bussien ja taksien käyttöön varattu reunakaista Hanasaaren ja Ruoholahden välille avautui vähäpäästöisille autoille (alle 80 g/km). Kun Espoon suunnan bussit eivät enää aja Kamppiin vaan jättävät asiakkaansa metropysäkeille, tilaa bussikaistalta luonnollisesti vapautui. Jännä nähdä, miten poliisi alkaa valvomaan uuden kaistan käyttöä. Pari hieman ärhäkämpää diesel-Audia ja M3-Bemaria siellä pyöri jaloissa saastuttamassa meidän muutaman edelläkävijän oman kaistan putipuhdasta ilmaa. Ei uudesta kaistasta juuri käytännön hyötyä ollut, koska Hanasaaren jälkeen tie Helsingin suuntaan vetää muutenkin hyvin. Ja kun Länsiväylän päässä ei kuitenkaan saa mennä liikennevaloista läpi bussikaistaa pitkin, käytännön "hyödyksi" jää se että ehtii hieman nopeammin Ruoholahteen jonottamaan. Jos uusi ekokaista alkaisi jo ennen Tapiolan liittymää, hyöty olisi aivan toista luokkaa. En oikein ymmärrä, mikä järki tässä uudessa ekokaistassa tällaisenaan on. Toki kysymys on vasta kokeilusta.

---

19.12.2017 - Tämä lienee nolointa ikinä, mutta ongelmat kotilatauslaitteen kanssa johtuivat minusta itsestäni. Tarkemmin sanoen voiman puutteesta. Tai uskalluksen. En yksinkertaisesti ollut uskaltanut repiä latauspistoolia irti autosta riittävän kovalla voimalla. Latausaseman toimittaneen yrityksen edustaja toteaa kyllä lohdutukseksi, että pistoolin sovitin on harvinaisen jäykkä. Volkswagen up! -sähköautoissa on kuulemma joskus ollut samantyyppisiä ongelmia, mutta ei e-Golfeissa. Keksin puolustuksekseni pari asiaa. Ensinnäkin latauspistooli menee kiinnittäessä paikalleen huomattavasti vähemmällä voimankäytöllä kuin mitä irrottaminen edellyttää. Loogisuuden puute hämää. Sitä paitsi sähkölaitteiden kytkennät ja voimankäyttö on yleisen elämänkokemuksen mukaan keskimäärin aika huono yhdistelmä. Latauspistoolin ulosvetokulma on myös erittäin tarkka. Jos pistooli on yhtään vinossa, se ei tahdo lähteä autosta irti sitten millään. Ilmeisesti juuri tämä on ollut kaikkein isoin tekijä latausongelmieni taustalla. Auton kylkilinja tekee nimittäin latauspistokkeen kohdalla pienen kaventavan pokkauksen sisäänpäin. Toisin sanoen - jos pistoolia yrittää repiä irti suorassa kulmassa auton kylkilinjaan nähden, sitä tuleekin itse asiassa vetäneeksi ulos hieman vinossa asennossa. Ja sitten ihmetellään, että mikä hemmetti tässä oikein on.

Sitä paitsi auton mukana tulleen latausjohdon (jolla siis voi ladata tavallisesta virtapistokkeesta) sovitin on ihan erilainen, kuten jo aikaisemmin kirjoitin. Se lähtee helposti autosta irti, vaikka sovittimen on kuulemma valmistanut täsmälleen sama alihankkija. Ihmeellistä mutta totta.

Jälkiviisaasti voi myös ajatella, että kotilatauslaitteen asennusvaiheessa olisi pitänyt pyytää jonkinlainen käyttökoulutus aiheeseen. En vain tajunnut kysyä, kun olenhan osannut kännykkääkin ladata ilman mitään erillisiä ohjeita. Hoh hoijaa. Oppirahat on maksettava. Luovutan auton loppuvuodeksi ajoon kollegalleni ja ryhdyn nuolemaan haavojani. Ensi vuonna lisää sähköautoilua - toivottavasti hieman paremmalla onnella ja taidolla.

 

---

15.12.2017 - e-Golf jäikin yöksi A-lehtien autotalliin latautumaan, kun tarvitsimme seuraavaksi aamuksi GTE Golfin videokuvausta varten ja lähdin hakemaan sitä Vantaan Volkswagen Center Airportista. Olikin mielenkiintosta saada verrattuna näitä kahta samankorista autoa tuoreeltaan toisiinsa. GTE on lataushybridi, jonka voimalinjassa yhdistyvät 75-kilowattinen (102-hevosvoimainen) sähkömoottori ja tuttu 1,4-litrainen (150 hv) TSI-turbokone. Valmistaja lupailee autolle jopa 50 kilometrin toimintamatkaa pelkillä akuilla, mutta todellisuus lienee jossain 30-35 -kilometrin hujakoilla. Heti ensimetreiltä selviää, että GTE on kerta kaikkiaan makea ajettava. Kun auton etupäässä on painoa (=polttomoottori), ohjaus jämäköityy sen verran, että tuntuma tiehen on piirun verran parempi kuin sähkö-Golfissa. Klassiset, GTI-henkiset istuinkankaat ja urheilupenkit tekevät autosta muutenkin erittäin houkuttelevan. Täyteen ladatulla akulla ajomatka jää nollakelissä kuitenkin noin 25 kilometriin, mikä on pieni pettymys. Samalla se panee miettimään lataushybridien mielekkyyttä ihan yleensäkin. Kun mukaan on pakattu kaksi eri moottoritekniikkaa, toinen on koko ajan mukana tavallaan turhana painolastina. Toki hybridin akut latautuvat jarrutuksissa, mutta tämän vaikutus auton polttoainetaloudellisuuteen on käytännössä varsin vähäinen. Jos lataushybridin käytännön toimintamatka olisi jossain 50-100 -kilometrin välillä, tilanne olisi kokonaan toinen. Tällöin arkiajot voisi hoitaa aidosti ja edullisesti sähköllä, mutta matka ei katkeaisi pidemmilläkään reissuilla. Ehkäpä seuraavan sukupolven GTE-Golfissa tämä tilanne on jo mahdollinen. Nyt akkuja on kaiken lisäksi sijoitettu takakontin alle, mikä supistaa tavarankuljetuskapasiteettia aika tavalla. Uudessa e-Golfissa akut on integroitu pohjalevyyn ja kontti on aivan normaalin kokoinen. Lisää kapasiteettia lataushybridin akkuihin siis, jos saan pyytää. Eikä tämä ole moite Volkswagenia kohtaan ollenkaan: kyse on tästä koko autoluokasta. GTE-Golf ei nimittäin yhtään häpeä vertailussa tämän autoluokan muiden priimusten rinnalla, mikä seuraavan numeromme (Tuulilasi 1/2018, ilmestyy 4.1.) suuresta lataushybridivertailusta kyllä selviää.

e-Golf on ladannut yön aikana akkunsa täyteen, joten kotona jatkuneiden latausongelmien syyt löytynevät kotilatauslaitteesta. Onneksi autoa voi viikonlopun aikana latailla myös ihan tavallisesta virtapistokkeesta. Jos ja kun aamulla nukkuu vähän pidempään, saa silläkin yön aikana Golfin akut riittävään latinkiin.

---

14.12.2017 - Rakas Ystäväni Latauspistooli on aamulla harvinaisen hyvällä tuulella. Se suostuu irrottamaan otteensa autosta noin parinkymmenen sekunnin odottelun jälkeen. Miten tämä nyt näin onnistui? Lienee oppimassa talon tavoille. Tämähän alkaa sujua tämä sähköautoilu. Paitsi että auton toimintamatka näyttää edelleen samaa 60 kilometriä kuin illalla. Ei siis ole ladannut yhtään. Kaikki valot tankin kyljessä ja kotilatausasemissa syttyivät illalla ihan normaalisti. Joku bugi jossain. Onneksi toimintasäde riittää juuri ja juuri 35 kilometrin työmatkaan. Keltainen latausjohto kiinni tavalliseen virtapistokkeeseen ja sitten jännittämään. Pääseekö illalla kotiin, vai pitääkö mennä julkisilla? Ei tässä hätiä mitiä, koska meneehän meille Espooseen metrokin nykyään.

---

13.12.2017 - Tähän mennessä autoa on ladattu kotilaturilla 149 kilowattitunnin verran ja tällä latausmäärällä on kilometrejä kertynyt yhteensä 610, eikä "tankki" ole ajotietokoneen mukaan edes ihan kuiva vielä: 60 kilometriä olisi toimintamatkaa jälkellä. Otetaan se tähän laskelmaan vielä mukaan. Kun sähkön hinnan ja siirtomaksun ynnää yhteen (Fortumin hinnoilla reilut yhdeksän senttiä/kWh) rahaa lataamiseen on palanut 13,41 euroa. Sadan kilometrin hinnaksi tulee siis noin kaksi euroa. Se on vähän. Reilusti alle puolitoista litraa satasella, jos bensan hinnan kautta ajattelee. Auton todellinen toimintamatka on joulukuisessa, surkeassa nollakelissä osoittautunut olevan noin 200 kilometrin luokkaa. Eko-autoilua ei ole harjoitettu yhtään, eli kaikki auton normaalit mukavuustoiminnot ja lämmitykset ovat olleet koko ajan käytössä. Asetuksista löytyisi kyllä pihistysmoodikin. Sille ei vain ole ollut tarvetta. 200 km on täysin riittävä toimintamatka siihen tarkoitukseen, johon tämä auto on hankittu, simuloimaan pääkaupunkiseudulla asuvan perheen kakkosautoa. Mutta tietenkin kaukana siitä 300 kilometrin toimintasäteestä, johon laboratorio-oloissa päästään. No, missä autossa ns. EU-kulutus muka paikkansa pitäisikään...

Ai niin, pitää vielä oikein erikseen mainita yksi asia, vaikka tuskin tämä mikään e-Golfin ominaisuus yksin on. Auton peruutuskamera on fantastinen! Parempaa ei ole vastaan tullut. Kamera menee ajon aikana "piiloon", joten se ei likaannu rapakelilläkään. Kuva on superkirkas ja terävä pimeälläkin. Tästä voisivat monet autonvalmistajat ottaa oppia.

---

11.12.2017 - Tuttu taistelu kotilatausaseman ja latauspistoolin irrottamisen kanssa on jatkunut aamusta toiseen. Kun kääntää latausasemasta päävirran pois ja aikansa rumpsuttaa ovia auki-kiinni-auki-kiinni, niin lopulta ihminen voittaa auton. Jossain vaiheessa koneet ottavat vallan, mutta eivät vielä. Soitan Volkswagenille. Sitten latausaseman toimittajalle. Kokeilen sitä auton mukana tullutta toista latausjohtoa, jonka voi tökätä tavalliseen virtapistokkeeseen. Lataa normaalisti ja irtoaa kuten pitääkin. Päättelemme siis, että vika on kotilatausasemassa. Tulevat katsomaan. Mutta menee ensi viikkoon.

---

JUTTU JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

9.12.2017 - Läheisen kauppakeskuksen pihalla on aina ollut vaikeuksia löytää autopaikkaa läheltä ovia. Eipä ole enää. On herraskainen olo kurvata e-Golfilla sähköautoille varattuihin parkkiruutuihin suoraan paraatipaikoille. Meillä edelläkävijöillä on etuoikeuksia, mainiota. Toivottavasti sähköautot eivät kovin nopeasti yleisty, koska sähkäautoruutuja on niin vähän. Tämä etu taitaa olla väliaikaista sorttia.

Markettien ja bensa-asemien latausasemille ei ole vielä ollut tarvetta. Niitä on kuulemma useita erilaisia. Joihinkin tarvitsee tilata jotain poletteja etukäteen, jotta toimivat. Osa on ilmaisia, osa maksullisia. Kuulostaa sekavalta. Joku päivä ruuhkaa on niissäkin. Yhteenkään lataajaan en vielä ole törmännyt. Johtunee siitä, että kaikki lataavat autonsa yöllä kotona, ihan kuten kännykkänsä. Pikalautausasemille on käyttöä sitten reissun päällä. Jos sellaiselle uskaltaa sähköautolla joskus lähteä.

---

7.12.2017 - Autona e-Golf on hyvä, pirun hyvä. Ajaminen on kertakaikkiaan mukavaa. Sekin on pelkkää bonusta, että e-Golf on tavallisen auton näköinen. Kukaan ei osaa kiinnittää huomiota siihen, että tässä sitä nyt päästellään modernisti ja ekologisesti sähköautolla, ollaan hienosti edelläkävijöitä. Ei ole kyselijöitä riesana, että millainen se sähköauto nyt oikein on. Moottorin ääntä ei tietenkään kuulu, mutta nastarenkaiden ropina ehkä juuri tämän takia korostuu. Yhteenlaskettuna voisi arvioida, että e-Golf ei ole kuljettajan kannalta yhtään sen hiljaisempi kuin tavallinenkaan auto, ei tosin meluisampikaan.

---

6.12.2017 - Hyvää itsepäisyyspäivää e-Golf! #&%#´:tanan auto ei suostu irrottamaan latauspistoolia auton kyljestä, vaikka toimin juuri kuten ohjekirja evästää: avaan auton keskuslukituksen kaukosäätimestä. Sen pitäisi vapauttaa pistoolin lukitus. Ehkä siinä on jokin aikaviive? Tosi kätevää... saksalainenko on muka suunnitellut tällaisen... Ihan hirveän kovalla voimalla ei uskalla pistoolia repiä. Ovet kiinni, ovet auki, ovet kiinni, auki... Lopulta irtoaa! Aku Ankan hermoilla varustetulle vanhan liiton polttomoottorimiehelle tämä on melkein jo liikaa. Piti tämäkin kokea! Ei ole bensapistooli koskaan juuttunut ABC:llä autoon kiinni.

Auton voisi kuulemma esilämmittää jollain applikaatiolla. Jostain sovelluskaupasta sellaisen voisi hankkia. Googlettamalla ei ihan heti selviä, että mikä appi olisi kyseessä, joten hankkimatta jää toistaiseksi. Laitan auton käyntiin, niin lämpeneehän se ns. perinteiselläkin tyylillä. Eikä tule lähipäästöjä. Saakohan muuten sähköautoilija sakot, jos käyttää autoa "tyhjäkäynnillä" liian pitkään? Kymmenen minuutin esilämmitys on toimintamatkalle myrkkyä. Mittarin näyttämästä 255 kilometrin toimintasäteestä enää 230 on jälkellä lämmityksen jälkeen. 25 kilometrin työmatkan päätteeksi auto lupaa enää 190 km ajoa. Toisin sanottuna: 25 kilometrin työmatka söi 65 kilometriä toimintamatkaa.

---

5.12.2017 - Suuri päivä! e-Golfin luovutus. Avaimet käteen ja menoksi. Ajaminen on täsmälleen samanlaista kuin millä tahansa automaattivaihteisella autolla. e-Golf on hienosti varusteltu ja premiumin tuntu on käsin kosketeltavissa. Syytä tietysti onkin, kun autolla on hintaa yli 40.000 euroa. Olisiko ohjaus vähän kevyempi kuin ns. tavallisessa Golfissa? Ainakaan edessä ei ole perinteistä moottoria tuomassa painoa etuakselille. Akut on integroitu pohjalevyyn niin, että tiloissa ei ole jouduttu tinkimään yhtään. Tavaratila on normaalin kokoinen. Hienoa!

Kotona isken heti auton kiinni latauslaitteeseen. Huomaa, että e-Golfia ei vielä aivan alusta asti ole suunniteltu sähköautoksi. Latauspiste on tavanomaisen bensaluukun takana, joka aukeaa sivulle. Kätevämpää olisi, jos se kääntyisi ylöspäin. Suojaisi sateelta. Vielä kätevämpää olisi, jos autoa voisi ladata edestä päin, ettei tarvitsisi peruutella ahtaalla pihalla. Mutta samalta koritehtaalta Golfin kaikki eri versiot luonnollisesti tulevat. Latauspistooli menee paikalleen vakuuttavan oloisesti, mutta jotain häikkää kotilatausasemassa on. Lataus ei käynnisty ihan niin kuin ohjekirjassa sanotaan. Hetken päästä virtaa tulee, joten hyvää yötä e-Golf.

---

1.12.2017 - Lupaus pitää ja asentaja soittaa. Latausasemat olivat kuulemma menneet varastolla sekaisin ja olin saanut väärän boksin. Sain ihan saman laitteen, mutta tämä oli ohjelmoitu toimimaan vain 3x7 ampeerin (tai kilowatin tai jonkin muun yksikön - who cares - pitänee kai aloittaa sähköinsinöörin opinnot...) teholla, kun omassa laturissani olisi pitänyt olla lataustehoa huomattavasti enemmän: 3x16 jotakin. Asentaja sanoo, että joku tulee ohjelmoimaan boksin läppärillä uudelleen torstaina 7. joulukuuta. Auto ehtii tulla sitä ennen, mutta lataus toki toimii, vain puolet sovittua hitaammin.

---

30.11.2017 - Kotilatauslaite asennettu. Aika hidas homma oli, kun asentajan piti vetää uutta johdotusta seinien läpi. Yli kolme tuntia meni aikaa, mutta siellä se nyt autokatoksen seinällä komeilee. Hinta asennuksineen 2000 euroa, koska laitettiin alihankkijan suosituksesta kerralla sellainen, että latauslaite palvelee myös tulevaisuuden tarpeita. Boksi pystyy siis 3-vaihelataukseen, jota Tesla käyttää. Tuleva e-Golf ei pysty hyödyntämään kuin 2-vaiheista latausta, joten reserviä riittää. Asentaja arvioi, että tunnissa "tankkaa" noin 60 kilometriä toimintamatkaa e-Golfille. Boksi on katon alla, mutta sen verran reunassa, että jos tuulee / pyryttää, niin kastuu taatusti. Asentajan mukaan sillä ei ole merkitystä. Testerin mukaan virtaa liikkuu noin puolet vähemmän kuin pitäisi. Sainkohan maanantaikappaleen? Asentaja lupaa palata asiaan seuraavana päivänä.

 

---

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Kommentoi artikkelia

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.