Uusimmat kysymykset

Tyyppiviat
31.12.2014 | 8 kommenttia

Miksi tyyppivikoihin otetaan erilainen asenne eri maissa?

Kysymys:

Olen tässä huomannut autoni taka- ja etuakselin ruostuvan läpi hyvää kyytiä (ikää <7v.). Samaisen merkin amerikan maan toverit (tietty vuosimalli) on otettu tarkkailun alle. Siellä näiden osien takuuta on venytetty 10 vuoteen. Näitä läpiruostumisia on jo siellä vaihdettu uusiin, ilmeisesti turvallisuuteen vedoten. Kysyin asiaa ARO:n edustajalta, joka vastasi seuraavaa:

"Pääsääntöisesti Eurooppaan tarkoitetut autot ovat erilaisia kun muissa maanosissa myytävät autot jo erilaisen lainsäädännönkin osalta.Myös Pohjois-Amerikassa on osavaltiota, joissa käytetään suolaa vielä Suomeakin enemmän, joten uskon, että valmistajan toimenpiteet ovat riittäviä."

Ei autoissa ole erilaisia alustan osia, johon tässä viitataan ja suola kuin suola. Aikahan se tekee tehtävänsä tuon suolan kanssa. Samassa viestissä pyydettiin ystävällisesti kääntymään lähimmän merkkihuoltoliikkeen puoleen asiassa, josta ei ole kuulunut nyt sitten mitään.

Eli miksi näin isoja eroja eri maiden välillä?

Tapio Ketonen:

Tärkein ero on lainsäädännössä ja oikeuslaitoksen tuomitsemissa korvauksissa. Jos Amerikassa todetaan,...

Näytä koko vastaus

Muut asiat
31.12.2014 |

Vanhat valokuvat

Kysymys:

Tuulilasissa nro 11/1967 on sivulla 8 valokuva joka muistuttaa kovasti Viikin suoraa Herttoniemestä päin tultaessa.
Teillä ei varmaan ole tallella tällaisen kuvan negaa tai valokuvaa josta voisin ottaa kopion ?
Viikin koetilalla 70-80 luvun asuneena minua todella kiinnostaa lähistön valokuvat.

Tapio Ketonen:

Valitettavasti meillä ei ole tuolta ajalta mitään valokuvia jäljellä negatiiveista nyt puhumattakaan....

Näytä koko vastaus

Tekniikka
30.12.2014 |

Vaihdelaatikkoöljy

Kysymys:

Voiko todella olla, että vaihdelaatikoissa (tomaatti) käytettävä mineraaliöljyperusteinen öljy sisältää rikkiä vielä tällä vuosituhannella?
Aiheuttaa huollon mukaan öljyssä olevan rikin aiheuttamaa korroosiota lootassa oleviin elektroniikka-antureihin.
34F7

Tapio Ketonen:

Voimansiirtoöljyjen paineenkestoa parantavien lisäaineiden oleellisena osana on rikki. Niinpä sitä...

Näytä koko vastaus

29.12.2014 | 1 kommenttia

minne hävisi nestettä?

Kysymys:

Voiko ns. letkulämmittimen käyttö hukata jäähdytysnestettä? Aijemmin ei ole neste vajunut, mutta nyt huomasin joulun aikaan kun oli täällä pohjosempana muutaman vuorokauden yli parin kymmenen pakkanen että oli neste vajunut pari senttiä paisuntasäiliössä? Lämmitin ollut aina joitain tunteja hurisemassa.

Tapio Ketonen:

Periaatteessa aineen katoamattomuuden laki on edelleen voimissaan, eli ei se neste ihan noin vain...

Näytä koko vastaus

Tekniikka
27.12.2014 | 6 kommenttia

mikähän haisee

Kysymys:

Aloittelijan kysymys, mutta mekin tarvitsemme neuvoa. Eli, mistä saattaa johtua voimakas auton sisälle tuleva pistävä haju silloin kun pyörät sutivat esim. jäältä ylämäkeen liikkeelle lähtiessä kierrosten noustessa reippaasti tai autoa peruuttaessa samankaltaisessa tilanteessa korkeilla kierroksilla? Hajua ei esiinny muilla vaihteilla eikä ykköselläkään koskaan kun kierrokset maltillisia. Haju ei ole esim. bensanhaju eikä kumin. Kytkintäkin ajattelen osaavani käyttää hyvin. Eli tuskin poltan sitäkään. Katalysaattori? Kannattaako joku paikka tarkistaa vai kuuluuko asiaan? Auto vm. -09 Kia ceed. Haju tulee vain pari kertaa viikossa ja vain silloin kun kierrokset karkaavat. Auto on määräaikaishuollettu pari kuukautta sitten. Sitä ennenkin hajua oli.

Tapio Ketonen:

Jos moottorissa on kovat kierrokset, kun haju ilmenee, syy on mielestäni aivan selvä. Kytkinhän siinä...

Näytä koko vastaus

Huoltopalvelut, varaosat ja tarvikkeet
27.12.2014 | 2 kommenttia

Täyssynteettistä vai ei?

Kysymys:

Moottoriöljyt näyttävät herättävän melkoisesti keskustelua Netin palstoilla, kun ne kuuluisat Esson baarit ovat olleet kauan historiaa. Suomi24-palstoilla keskustelun pääaiheeksi on viime päivinä noussut väittely siitä, ovatko täyssynteettiset öljyt todella täyssynteettisiä? Yksi tietäjä ilmoitti, että Suomessa väite täyssynteettisyydestä ei merkitse mitään. Tämä tietäjä totesi, että Teboililla ei ole myynnissä yhtään täyssynteettistä moottoriöljyä. Ja että Teboil käyttää Diamond-öljyssään 4cSt ja 6cSt krakattua mineraaliöljyä. Tokmannin hyllyllä Diamond 5W-40 öljyn kyljessä luki täyssynteettinen ja luokituksiin oli ilmestynyt merkintä C, eli se soveltuu muun muassa hiukkassuodattimilla varustetuille diesel-koneille. Shell lienee Euroopan suurin voiteluaineiden valmistaja. Viimeksi vein huoltoon VW:n 1.2 TSI-koneeseen kannun Shell Helix Ultra 5W-40-öljyä. Kannun kyljessä puhutaan täyssynteettisestä voiteluaineesta. Voiko Shellin tasoinen valmistaja ilmoittaa tuotteensa valheellisesti? Samoin Teboil? Tämä väittäjä/tietäjä ilmoitti, että Saksassa myytävät öljyt ovat aidosti täyssynteettisiä, koska lakikin sitä edellyttää. Ja niin, onko meillä mineraali-, puolisynteettisiä- ja täyssynteettisiä voiteluaineita?

Tapio Ketonen:

On tietenkin hyvä ensiksi esittää kysymys mitä on synteettinen öljy. Synteettisten öljyjen valmistus...

Näytä koko vastaus