Kysymys:

Onko normaalia, että akun lepojännite pyörii lukemissa 12,35 - 12,4 V? Mittaus tehty tarkalla mittarilla vähintään 6 tuntia ajon jälkeen. Auto on Avensis -01, jolla ajetaan päivittäin 2 * 4,5 km.

Autossa ei ole webastoa eikä takalasin lämmitin ole päällä. Akku 2 kk vanha, latausjännite yli 14 V ja purkuvirta 30-40 mA. Purkuvirrasta 25 mA menee ABS:n ohjauksen sisältävän sulakkeen kautta. Vertailun vuoksi vanha VW piti vastaavalla ajolla akkunsa käytössä täynnä (12,57 V). Missä vika vai onko missään?

Tapio Ketonen:

Mielestäni tuo on aika lailla normaalia. Teoriassa tavallisen lyijyakun kennojännite on viisaiden laskelmien mukaan 2,04 V, joten tuo mittaamasi on tätä korkeampi. Napajännite laskee pikkuhiljaa, kun ajosta eli latauksesta on kulunut enemmän aikaa.

Voisit myös kerran kokeilla tuota mittaamista vähän pitemmän ajolenkin jälkeen. Jos autolla on ajettu yhtäjaksoisesti muutama kymmenen kilometriä, akun pitäisi olla jo aivan täysi. Ja jos kiinnostaa, kokeile mitä vaikuttaisi tuon ABS-sulakkeen irrottaminen. Pienemmän purkuvirran luulisi vaikuttavan akun napajännitteeseen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.