Kysymys:

Kolmatta tuhatta euroa autokoulusta alkaa olla järjetön hinta, jos ajokortteja on tarkoitus sponsoroida useammalle muksulle. Onko mahdollista käydä autokoulu jossain ulkomailla? Mikä neuvoksi - vaihto-oppilasvuosi USA:ssa, työskentely EU-alueella vai vuosi Afganistanissa?

 

Tapio Ketonen:

Ulkomailla myönnetyn ajokortin voi vaihtaa suomalaiseksi kahden vuoden kuluessa siitä, kun henkilö on muuttanut vakituisesti Suomeen. Lisätietoa asiasta löytyy Ajovarman nettisivuilta.

Poliisin sivuilta löytyi kuitenkin kohta, joka rajoittaa aika pahasti ajokortin hankkimista ulkomailta, sillä suomalaiseen korttiin voi vaihtaa vain sellaisen kortin, jolla saa ajaa myös Suomessa. Säännökset edellyttävät, että ajokortin hankkinut henkilö on asunut vakituisesti kortin myöntäneessä maassa kortin myöntämisaikana. 

Ajo-oikeus perustuu vain sopimusmaassa vakinaisesti asuvalle henkilölle annettuun ajokorttiin. Tilapäisenä oleskeluaikana (esim. vaihto-oppilasaikana) sopimusvaltiossa hankittu ajokortti ei oikeuta lainkaan ajamaan Suomessa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.