Kysymys:

Minulla on 2011 vuosimallin VW Golf. Autossa on Bi-xenon ajovalot ilman ns. apuvaloa, ja rupesin katselemaan valojen referenssilukumerkintää. E1-merkinnän vieressä on kaksi lukemaa, 25 ja 17,5, joista 25:n vieressä on kirjaimet PL.

Toinen vastaava tapaus oli edellinen 2004 vuosimallin VW Touran, jossa oli hieman vastaavat merkinnät, E1-merkinnän vasemmalla puolella oli PL ja oikealla puolella referenssiluvut 25 ja 12,5. Katsastusmieheltä tästä kysyinkin, että paljonko auton referenssiluku on, sillä autossa oli tupla-halogeeniajovalot H7+H7, pitkä siis omalla umpiollaan. 25 hänen mielestä. Xenonvalolliseen autoon hän olisi tuon 12,5 silloin sanonut olevan oikein.

Miten näitä nyt pitää tulkita? Kuka viimekädessä sanoo onko valot lailliset vai ei? Poliisi tienpäällä vai katsastusmies konttorilla? Jos nyt tuohon Golfiin ruuvaan kiinni lisäpitkät 30 referenssillä, niin ylittääkö tuo sallitun rajan vai ei? Netistä löytää juttua paljon sallituista rajoista ja hyväksynnistä ym. mutta nämä "tuplamerkinnät" ovat jääneet kuuklettelun jälkeen vielä epäselviksi.

Golfin valot: https://www.dropbox.com/s/n031k6qkwvdoycd/2014-07-14%2013.16.17.jpg

Touranin valot: http://palkki.oulu.fi/~cond/reffit.jpg

Tapio Ketonen:

Minun mielestäni liitteenä oleva kuva on otettu lampun muovisesta kehyksestä. E-merkintä ja referenssiluku merkitään lasiin. Olettaisin, että tuota samaa muovikehystä voidaan käyttää eri tyyppisiin valaisimiin.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.