Kysymys:

Kuinka iso tilavuus on Mitsubishi Galant 4D 1600 GL-SNE11A/2600 (vuosimalli 1987) bensiinitankilla?

Ostimme kyseisen auton, mutta auton käyttöohjekirja puuttui, joten haluaisimme tietää tämän asian, jotta voimme seurata bensiininkulutusta.

Tapio Ketonen:

Valitettavasti minulla ei ole käsillä vanhoja Tuulilasin numeroita, sieltä se koeajon (nykyisin testi) tekniikkasivulta löytyisi.

Mutta siitä mittaamisesta. Olen mitannut erilaisten ajoneuvojen kulutuksia jo kymmeniä vuosia, mutta en silti ymmärrä, mitä tekemistä polttonestesäiliön tilavuudella on kulutuksen mittaamisen kanssa.

Minä ja kaikki muutkin tuntemani mittaajat mittaamme kulutuksen siten, että ensiksi säiliö täytetään aivan ääriään myöten ja otetaan matkamittarin lukema talteen, mahdollisesti nollataan trippimittari. Sitten ajetaan riittävän pitkä matka, täytetään säiliö taas piripintaan, otetaan matkamittarin lukema talteen. Sitten lasketaan ajetun matkan pituus ja käytetyn polttonesteen määrä.

Jos halutaan olla tarkkoja, ajettu matka korjataan oikeaksi matkamittarivirheen avulla. Jos mittarivirhe on esimerkiksi +2,5 %, eli mittariin kertyy kilometrejä tuon verran todellista enemmän, mittarinlukemista saatu matka pitää jakaa 1,025:llä.

Kun tiedetään ajettu matka ja käytetty polttonestemäärä, saadaan kulutus selville seuraavasti: Käytetty polttonestemäärä kerrotaan sadalla ja jaetaan todellisella ajomatkalla. Saatu tulos on kulutus litraa per sata kilometriä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.