Kysymys:

Ratissa oleva airbag, cruisecontrol, radio" viikset "yhdistelmä varoitusvalo palaa ,cruise ei toimi. Vaihdettava osa ilmeisesti "kellojousi" clockspring?

Voiko kyseistä vikaa korjata itse, niin että vaihtaisi vain littanan johtopakan joka kiertyy ohjauksen mukana se siis on ilmeisesti vioittunut?Kyseessä on Renault Megane 2.0 Break 2005

Tapio Ketonen:

Täysin tuntematta Meganen ohjausakselin ja ohjauspyörän välisiä sähköisiä liitäntöjä antaisin ensiksi pari varoituksen sanaa. Turvatyynyn laukeaminen käsiin ei ole leikin asia. Kun noilla tienoilla tehdään jotakin, ensimmäiseksi pitää irrottaa akun miinuskaapeli ja varmistaa, että se ei pääse vahingossa ottamaan akun napaan kiinni. Sitten on hyvä aika käydä kahvilla ja antaa järjestelmässä mahdollisesti olevien kondensaattorien purkautua.

Turvatyynyn liitäntöjen tutkimiseen ei saa käyttää yleismittaria, sillä sen pariston antama jännite voi riittää laukaisemaan tyynyn sytyttimen. Kaikkiaan sen, joka ryhtyy käpälöimään turvatyynyjä tai turvavyön kiristimiä, pitää tietää tarkkaan, mitä tekee. Niinpä olisin sitä mieltä, että voi lopultakin tulla edullisemmaksi kääntyä asiassa osaavan autosähkökorjaamon puoleen.

Jos osaaminen on sillä tasolla, että voi olla täysin varma toiminnan turvallisuudesta, tuon "kellojousen" eli turvatyynyyn räjäytyssignaalin tuovan johtimen voi toki korjata, mutta riskit ovat suuret. En osaa antaa asiasta yksityiskohtaisia ohjeita, ja on erittäin kyseenalaista, pitäisikö niitä ylipäänsä antaa tällä tavalla tuntematta opastettavien osaamistasoa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.