Kysymys:

Miten mahtaa yhdistelmä Defa smartcharge toimia Volvon start/stop-automatiikan kanssa?

Toinen kysymys koskee Nesteen prodieseliä. Käsittääkseni siinä on jonkinlainen biokomponentti. Monen auton valmistajat ovat joitain dieselmalleja koskien ohjeistaneet, ettei tietyissä malleissa tulisi käyttää biodieseliä. Neste kuitenkin toteaa prodieselistään verkkosivuillaan, että se sopii kaikkiin dieselkäyttöisiin autoihin. Mikä seikka vaikuttaa siihen, ettei biodiesel käy kaikkiin dieselautoihin? Ja onko siinä mielessä nesteen nyt lanseeraama prodiesel sitä?

Tapio Ketonen:

Mikä tuo smartcharge sitten ikinä onkaan, ei sillä ole mitään tekemistä Start-stop-järjestelmän kanssa. Se toimii tai on toimimatta Volvossa ihan yhtä hyvin tai huonosti kuin muissakin autoissa.

Autonvalmistajien käyttämä termi biodiesel on harhaanjohtava. Sillä tarkoitetaan esteröityä rypsi- tai rapsiöljyä, jonka tekniset ominaisuudet eivät vastaa raakaöljyperäisen dieselin ominaisuuksia. Näitä FAME-polttonesteitä valmistetaan pienissä, jossakin autotalliin tai navettakeittiöön sopivissa laitteistoissa. Nesteen valmistama biodiesel taas on tehty jalostamossa, jossa bioperäisestä raaka-aineesta valmistetaan täysin kaikki dieselpolttonesteen vaatimukset täyttävää tavaraa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.