Kysymys:

Miten on, kannattaako autoon vaihtaa jousia vain paremman ajomukavuuden toivossa? Järki sanoo että kyllähän ne vanhat väsyvät ja että uudet "timmimmät" ehkä suojaisivat alustarakenteita yms. paremmin. Mutta käytännössä uusia vaihdetaan vain jos vanha hapertuu poikki tai jos halutaan jostain syystä mukamas paremmat ajo-ominaisuudet eli matalammat jouset. Ja mikä olisi sopiva vaihtoikä tai -kilometri?

Asiaahan voisi vaikka tutkia, eikö?

Tapio Ketonen:

Jos vanhat jouset ovat kuoleentuneet, niin ne lyövät herkemmin pohjaan. Se ei ole kovin mukavaa, joten kyllähän jousten uusiminen ilman muuta parantaa mukavuutta.

Mukavuutta ja ajettavuutta parantaa ennen kaikkea iskunvaimentimien uusiminen. Sillä parannetaan myös turvallisuutta. Iskarien löystymistä ei huomaa, koska se tapahtuu pikkuhiljaa, ja tilanteeseen tottuu. Eron huomaa vasta vaihdonn jälkeen.

Jousituksen madaltaminen heikentää mukavuutta. Joustomatka lyhenee, joten jousissa on oltava suurempi jousivakio, suomeksi tämä tarkoittaa jäykempiä jousia. Samalla pitää vaihtaa myös iskunvaimentimet, koska jousi ja vaimennin toimivat tiukassa yhteistyössä.

Kilometri- tai vuosimääriä ei voida antaa. Jousituksen korkeudesta voi tehdä asiasta johtopäätöksiä, millimetritietoa oikeista arvoista löytynee kunkin auton korjaamokäsikirjasta.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.