Kysymys:

Minulla on 1,6l FSI touran. Aiemmin omistin 1,4l FSI koneella boran. Boraan sai lisätä jatkuvasti öljyä, ja se oli kuulemma koneen ominaisuus. Nykyiseen koneeseen ei ole tarvinnut lisätä kertaakaan öljyä, mutta sen sijaan jäähdytinnestettä tasaisin välein. Pitäisikö olla huolissaan jäähdytinnesteen häviämisestä. Voiko tämä johtua kannentiivisteen fuskaamisesta, vai onko jäähdytin järjestelmässä vain vuoto? Huolloissa ei mitään vikaa ole löytynyt.

Tapio Ketonen:

Aineen katoamattomuuden laki koskee myös jäähdytysnestettä, eli jonnekin se menee. Huolestuttavinta on, jos neste pääsee jotenkin moottorin sisää, sitä voi joutua moottoriöljyn sekaan, ja glykoli heikentää olellisesti öljyn voitelevuutta.

Merkkikorjaamoilla pitäisi olla testiliuskoja, joilla voidaan tutkia, onko öljyn joukkoon päässyt glykolia. Myös öljyntäyttötulpan sisäpinnassa oleva outo töhnä paljastaa, että jotakin on vialla. Tämä testi kannattaa teettää, se varmistaa, ettei ongelma aiheuta vauriovaaraa.

Vuoto voi toki olla jossakin ulkopuolellakin, hyvin pieni vuoto ei aiheuta mitään lammikoita. Ainetta voi tihkua jostakin liitoksesta, ja neste haihtuu pois. Glykolista jää kuitenkin harmaata jäämää, joten aikaa myöten vuotokohdan pitöisi tällä perusteella löytyä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.