Kysymys:

Moottori on alkanut lämpimänä nakuttaa esim. loivaan nousuun vedätettäessä. Tämä johtuu ilmeisesti karstasta, joka puolestaan johtuu
öljynkulutuksesta, jota on ollut viimeiset 50 tkm tahdilla 2,5 dl per 1000 km. Auttaisiko joku lisäaine karstanpoistossa?
Masinol i-Kat näyttäisi marketista löytyvän, mutta se on etanolia, jonka luulisi palavan huonommin kuin bensan.

Tapio Ketonen:

Suhtaudun hieman epäillen Masinolin kykyyn poistaa karstaa, mutta eipä sen kokeilemisesta ole varsinaista haittaakaan. Etanoli kyllä palaa vallan erinomaisesti, syttyminenhän tapahtuu bensiinin ja kipinän avulla. Kylmäkäynnistysvaiheessa etanoli palaa heikosti, mutta silloin jää kyllä bensaakin palamatta. Kylmäkäynnistysvaihe on se, jolloin E85:ttä käytetäessä palamatonta etanolia joutuu voiteluöljyn joukkoon, ja siksi etanoliseosta käyttävissä moottoreissa suositellaan tiuhempaa öljynvaihtoväliä.

Ehkä tehokkaampi keino karstan poistamiseen voisi olla esimerkiksi moottorin Forte-käsittely. Lisäainetta lisätään vanhan moottoriöljyn joukkoon ja annetaan käydä tyhjäkäyntiä puolisen tuntia. Sitten öljyt vaihdetaan. Toista ainetta lisätään polttonesteen joukkoon. Öljyn sekaan lisättävä aine saattaisi liuottaa männänrenkaisiin tarttunutta karstaa, joka heikentää niiden kykyä kaapia öljyä sylinterien seinämiltä. Forte-käsittely pitäisi tehdä vain korjaamossa, ei kotipihalla.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.