Kysymys:

Ketonen: "Kasvihuoneilmiöllä tarkoitetaan liiallisen fossiilisten polttoaineiden polttamisen aikaansaamaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousua, joka saa lämmön heijastumisen avaruuteen vähenemään. Tämä nostaa maapallon lämpötilaa, ja sen pelätään tuovan elinolosuhteisiimme muutoksia, jotka eivät suinkaan ole miellyttäviä.

Kasvihuoneilmiöstä puhuttaessa tarkoitetaan nimenomaan tätä ei-toivottua kehitystä, ei normaalia tilannetta. Valitettavasti tuota ilmiötä lienee mahdoton lopettaa, mutta hyvä jos sitä saataisiin edes hieman hidastettua."

Menikö nyt "ilmastonmuutos" ja "kasvihuoneilmiö" sekaisin kuten monelta muultakin ja medialtakin usein?

"Kasvihuoneilmiö" tarkoittaa tätä nykyistä "elinolosuhdettamme", voit tarkistaa vaikka tietosanakirjasta? "Ilmastonmuutos" taas tarkoittaa "elinolosuhteidemme" muutosta? Tuota muutosta on tapahtunut jo maapallon synnystä lähtien, mutta nykyään ikävä kyllä ihminen on hieman "sotkenut" sitä? Esim. ilmakehän hiilidioksipitoisuus voi ylittää aikaisemmat "ennätykset" ihmisen toiminnan seurauksena!

Tapio Ketonen:

Kyllähän asia tietenkin on juuri noin, kuten joxa kirjoittaa. Yleisesti kuitenkin tuota sanaa on käytetty kuvaamaan sitä kehitystä, mitä maapallolla arvellaan olevan tapahtumassa sen seurauksena, että polttamalla fossiilisia polttoaineita hiilidioksidia vapautetaan paljon enemmän kuin sitä sitoutuu esimerkiksi kasvillisuuteen.

Silti asia ei pilkunviilaamisesta muutu miksikään. Kukaan ei tiedä, miten tuo asia kehittyy. Jotkut ovat sitä mieltä, että maailmanloppu on tulossa tuota pikaa, toiset taas tuumivat, että asiasta ei kannata huolestua, eikä mitään energiankäytön vähentämistä tarvita.

Toivottavasti joskus muutaman tuhannen vuoden päästä on olemassa arkeologeja, jotka pystyvät selvittämään, miten hommassa lopulta kävi!

Näin kertoo Wikipedia kasvihuoneilmiöstä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.