Kysymys:

Trafin sivuilla lukee näin: Katsastuksessa havaitun vian perusteella auto voidaan määrätä jälkitarkastukseen, jolloin määräaikaiskatsastuksessa todettu vika tai puute tarkastetaan samalla katsastusasemalla uudelleen. Jälkitarkastus on tehtävä kuukauden kuluessa määräaikaistarkastuksesta.
Lievemmistä vioista voidaan määrätä pelkkä korjauskehotus, jolloin autoa ei tarvitse hyväksyttää uudelleen korjaamisen jälkeen.

Tulipa vain mieleen, että mitä nämä lievemmät viat on? Onko se katsurin käsissä, mikä vika vaatii uusintaa ja mikä ei? Tietysti ollaan totuttu, että esim. palaneet polttimot kuuluvat tälle korjauskehotus listalle, mutta onko määritelty jotain tiettyjä kriteerejä? Itsellä oli takajarruissa häikkää, toinen puoli oli tehoton ja ero % liikaa. Tuli vain korjauskehotus jarrulevystä, että on syöpynyt. Ja toinen korjauskehtous tuli koiranluusta, jossa väljää. No tietysti nämä laitoin kuntoon, mutta yleensä jarruhommissa jos on ollu häikkää, niin on pitänut käyttää uusinnassa.

Niin ja tuleehan niistä korjauskehotteista otteeseen merkintä, joten suikkalakit saattaa siitä muistaa erikoislahjalla... jos ei hoida kuntoon. Tästä taas päästään siihen, että kuinkas se väljä koiranluu tarkistetaan tienpäällä illalla pimeällä klo 11:00 aikaan...

Tapio Ketonen:

Katsastustoiminta on Trafin hyvin tarkasti säätelemää. Kaikki sen antamat ohjeet ovat julkisia, vaikkei niitä olekaan aina helppo löytää. Ohjeita löytyy esimerkiksi tuolta:

http://www.trafi.fi/kumppanit/tieliikenteen_kumppanisivusto/katsastusyritykset/katsastustoiminta/katsastuksen_ohjeet

Sieltä löytyvät mm. yksityiskohtaiset katsastuksen arvosteluperusteet.

Katsastusmiehellä on toki oikeus tulkita ohjeita. Olisi aika hölmöä jos muutamasta ruostepilkusta jarrulevyssä ryhdyttäisiin liimaamaan ajokieltotarraa tuulilasiin. Jos jarruvoimien ero on vain hieman liian suuri, ja jarruttelemalla useamman kerran nähdään, että syynä on käytön puute, mielestäni on oikein ja kohtuullista antaa korjauskehotus. Koiranluun eli vakaajan välivarren kohtalaisen suurikaan väljyys ei aiheuta suoranaista vaaraa. Niistä katsastajat kuitenkin ovat olleet poikkeuksellisen tarkkoja Trafin muutama vuosi sitten tekemän sensaatiohakuisen testin jälkeen.

 

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.