Kysymys:

Joissakin uusissa autoissa on virtalukon tilalla käynnistysnappi. Miten näissä on toteutettu rattilukko? Onko nappisysteemissä toimintoa, joka mahdollistaa radion kuuntelun tai sähköikkunoiden noston vai pitääkö auto aina käynnistää näitä varten?

Tapio Ketonen:

Rattilukko kytkeytyy sähköisen servomoottorin avulla. Se toimii näin myös joissakin aivan oikeaa avaintakin käyttävissä lukitusjärjestelmissä. Esimerkiksi Mersuissa on jo vuosia ollut virta-avain, jossa ei ole uria tai muita perinteisten lukkojen tarvitsemia elementtejä, mutta avain tunnistetaan elektronisesti.

Jos starttinappia painetaan painamatta kytkintä, virta kytkeytyy päälle, mutta moottori ei käynnisty. Tällöin radio soi ja ikkunat pelaavat. Kun nappia painetaan toisen kerran, sytytysvirta kytkeytyy pois, mutta yleensä radio jää vielä soimaan, Se sammuu vasta, kun ovi avataan tai avain otetaan pois reiästään. Toiminnoissa on eroja, mitään kovin yleistä linjaa ei vielä ole muodostunut, joten tämä selostus ei ole yleispätevä. Asiaa kannattaa kokeilla kussakin autossa erikseen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.