Kysymys:

Muistaakseni lehdessänne oli vuosia sitten tutkimus eri automerkkien kestävyydestä ja minkä ikäisenä eri automerkit poistuvat käytöstä. Mitkä olivat tulokset? Miten eri merkit sijoittuivat? En ole löytänyt tuloksia netistä eikä lehti ole enää tallessa.

Tapio Ketonen:

Tein tuollaisen tutkimuksen jo vuosia sitten, taisi olla 90-luvun puolella. Vertasin eri vuosien välillä samojen automallien rekisteröinninn kantatilastoista löytyneiden autojen määriä. Tulokset olivat odotettuja, Mersu ja Volvo taisivat olla kärjessä, eivätkä Audi ja VW:kään olleet kaukana. En nyt pääse käsiksi lehtiarkistoon, joten en muista tuloksia.

Jokaiselle automallille tulee elinkaarensa aikana se vaihe, jolloin edelliseen vuoteen verrattuna rekisteristä poistuneiden autojen määrä nousee hyvin korkeaksi. Sitten tietyn huippuvaiheen jälkeen poistuminen taas vähenee. Jäljellä ovat tässä vaiheessa lähinnä papan silmäterät ja muut harvinaisuudet. Jos vain löydän, kaivan noita tuloksia esiin. Käyrät näyttivät mielenkiintoisilta.

Vertaaminen oli tuolloin helppoa, sillä käytettyjen tuonti ei sekoittanut tilannetta. Nykyisin voisi käydä niin, että joidenkin automallien osalta kannat saattavat vuosien myötä kasvaa. Asiaa olisi silti kiinnostavaa tutkia uudelleen. Pitää miettiä, miten tuontiautojen vaikutuksen voisi saada pois tuloksia vääristämästä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.