Kysymys:

Toivoisin, että tehtäisiin juttu automaattivaihteisista autoista tai vertailu tälläisistä autoista,koska olisi hyvä saada tietoa automaatin hyvistä puolista ja huonoista puolista,esim.miten pärjää talvella automaatilla ajaessa onko huonoja puolia verrattuna manuaali vaihteistoon ja miten pakkanen vaikuttaa automaatin toimintaan?. Mitä uutuuksia on tulossa tällä rintamalla? Yleensä uuden auton jutussa on vain maininta automaatista kuinka se toimii mutta ei mitään tarkempaa tietoa. Tästä aiheesta ei ole kyllä kirjoitettu autolehdissä yleensäkään paljon, mistä johtuu vaikka juuri nyt uskoisin uuden tekniikan mahdollistavan entistä paremmat mahdollisuuden automaatin yleistyvän uusissa autoissa?.Automaatti voisi olla seuraava vaihtoehto autoa ostaessa,mutta kannattaako siitä todella maksaa ylimääräistä?.

Tapio Ketonen:

Automaattivaihteistoissa on meneillään varsin voimakas kehitysvaihe. Perinteisiä planeettavaihteistoilla ja momentinmuuntimella varustettuja vaihteistoja kehitetään edelleen, ne saavat elektroniikkaa ohjaamaan toimintaansa, momentinmuuntimen lukitus kiinteäksi on jo vuosikausia ollut tavanomaista ja vaihteiden määr lisääntyy, ZF esitteli jo kuusivaihteisen automaatin.

Samaan aikaan portaattomat vaihteistot etenevät. Nissan Primerassa on CVT (Continuously Variable Transmission) varsin tehokkaan kaksilitraisen yhteydessä. Audi on esitellyt oman portaattoman Multitronic-vaihteistonsa.

Samaan aikaan toinenkin automatiikka on lähdössä liikkeelle. Automatisoitu mekaaninen vaihteisto on jo markkinoilla, sellainen on esimerkiksi Opel Corsan Easytronic, ja sekä kolme litraa sadalla kuluttava Volkswagen Lupo että 3,2 litralla saman matkan kulkeva Audi As 1.2 TDI käyttävät tällaista robottivaihteistoa.

Automaatin lisähinta on nykyisellään vielä aika korkea. Hinta kuitenkin riippuu pitkälti kysynnästä. Automaatilla ei sinänsä välttämättä ole luonnostaan kovin korkeata lisähintaa, ja viime kädessä hinnoittelu riippuu aivan muista asioista kuin valmistuskustannuksista.

Automaattiin liittyy myös paljon ennakkoluuloja. On tosi, että se on jossakin ääritilanteessa hankala, esimerkiksi jos autolla jäädään lumeen kiinni, samanlainen "heijaaminen" kuin tavallisella vaihteistolla on automaatilla erittäin hankalaa. Kyllähän sekin toki onnistuu, kun opettelee, mutta hitaampaa se on, ei asialle voi mitään. Muuten automaatti on hyvä ja kätevä, ja aika harva on siitä luopunut, kun on automaattiin tottunut.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.