Kysymys:

Kerropa, miten moottoriöljyn maksimimäärän ylittäminen vaikuttaa sen kestävyyteen. Kakkosautomme Ford Ka vm -99 oli juuri toisessa vuosihuollossa ja samoin kuin ensimmäisen huollon jälkeen, öljymäärä oli n. 1-1,5 cm yli mittatikun maksimin. Autolla ajetaan vähän ja lyhyttä ajoa ja ainakin ensimmäisellä huoltovälillä öljymäärä ei kertaakaan laskenut alle maksimimäärän. Pitäisikö pyytää Ford huoltoa vähentämään öljyä ?
t.hh

Tapio Ketonen:

Liian suuresta öljymäärästä on haittaa vasta sitten, jos kampiakselin mutkat alkavat roiskia öljyä. Tällöin öljyä joutuu sylinterien seinämille liikaa, ja saattaa käydä niin, etteivät männänrenkaat pystykään pyyhkimään kaikkea ylimääräistä pois. Tällöin öljyä joutuu palotilaan, jossa se muodostaa voimakkaasti karstaa. Kampikammioon myös muodostuu paljon öljysumua, joka kulkeutuu moottoriin huohotinjärjestelmän kautta. Tämäkin aiheuttaa karstoittumista. Öljyn polttaminen myös tuottaa enemmän pakokaasupäästöjä.

Periaatteessa tietenkin ylitäyttö on tarpeetonta, mutta noin vähäisenä siitä ei aiheudu muuta haittaa kuin ehkä vähän lisäkuluja, koska pari desiä pienempikin öljymäärä olisi riittänyt. Ford-huollon kyllä pitäisi osata laittaa moottoriin aivan oikeakin määrä öljyä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.