Kysymys:

Kerropa, mikä on oikea keino varoittaa vastaantulevaa liikennettä hirvistä ym. isoista eläimistä. Kaukovaloja jos vilauttelee, niin vastaantulijat pistää pitkät päälle tai katsovat vain, että on valot päällä ja sitten ihmettelevät että mitähän se nyt vilkutteli... tais olla joku sekopää !

Hätävilkkuja ei varmaankaan saa käyttää ?
siis mikä on oikea konsti ?

Radio Novassa joku kertoi, että nosta sormet pystyyn... no tuotapa ei pimeässä vastaan tuleva näe.

Tapio Ketonen:

Jos hätävilkkuja ei tuollaisesssa hätätilanteeseen rinnastettavassa tilanteessa saa käyttää, niin milloinka sitten? Tiedän kyllä, että Suomen säännösten mukaan hätä- eli varoitusvilkkuja ei saisi käyttää lainkaan ajoneuvon liikkuessa, mutta vanha viisaus on sekin, että hätä ei lue lakia.

Saksassa on aivan yleisenä tapana, että jos moottoritiellä autojonon nopeus yllättäen hidastuu, jonon häntään tulevat kytkevät heti tilanteen havaittuaan hätävilkut päälle. Ne sammutetaan, kun takana tuleva on kytkenyt omat hätävilkunsa päälle. Tarkoitus on, että takaa mahdollisesti kovaa tuleville viestitetään, että nyt edessä on jotakin poikkeuksellista.

Mutta se vastaantulijoiden varoittaminen...

Se onkin hankala tilanne. Pimeällä näet hätävilkutkaan eivät välttämättä erotu hyvin, jos lähivalot ovat päällä.

Miten olisi, jos vaikka laittaisi hätävilkut päälle ja sitten kytkisi välillä ajovaloja päälle ja pois? Laitonta tietysti tämäkin, mutta se ehkä saisi vastaantulijan aavistamaan, että jotakin outoa on tekeillä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.