Kysymys:

Kerropa, miksi joskus auton pakoputkesta tulee mädäntyneen kananmunan haju yleensä pakkasella ? Luulin eka kerran, että karveri heitti pahanhajuisen leijan, mutta ei. Haju tulee auton sisälle yleensä liikennevaloissa. Tankattu aina Nesteen 95E bensaa. Autona Toyota Corolla 1.6 4-ov. sedan vm. 2001

Tapio Ketonen:

Katalysaattoristahan se johtuu. Käytetyn bensiinin tuotemerkillä ei ole asiaan vaikutusta. Haju esiintyy vain kylmällä säällä, kun katin lämpötila ei ole vielä normaali. Hajuhaitta häviää kun lämpötila nousee. Hajun aiheuttaa rikkivety. Samantapaista hajua leviää esimerkiksi tulivuoren kraaterista tuprahtelevista kaasuista (mutta se ei häviä vaikka lämpötila on hyvinkin korkea).

Haju on nykyisin paljon vähäisempää, koska bensan rikkipitoisuus on pienempi. Katalysaattorien tullessa 80-luvun lopulla hajupäästöt olivat paljon tuntuvampia.

Ja tässä lisäkommentti asiaan eräältä lukijaltamme, kiitoksia vaan SL!

Tässä kohtaa haluaisin tarkentaa; Polttoaineessa oleva rikki toki aiheuttaa mädän kananmunan hajua reilussa kiihdytyksessä, kun seos rikastuu lamda=1 arvosta. Sen sijaan Nesteen reformuloitu pa pitäisi tuotespeksin mukaan olla niin rikitöntä, ettei hajua esiinny. Olen itse ajatellut, että haju tulee ulkomailla tankatuista autoista tai halpa-asemien maailman markkinoilta haalimista erikoiseristä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.