Kysymys:

Kerropa,
kun on alkanut, noin niinkuin harrastusmielessä, kiinnostamaan vanhat petrooli Saabit. Miten on, onko missään enää saatavilla moottoripetroolia, ja jos, niin mihin hintaan? Eli jos innostun kunnostamaan vanhan petron, saanko siihen polttoainetta. Ja toisaalta millaisiksi käyttökustannukset muodostuvat, eli onko petroilla "dieselvero" yms., kuten käsittääkseni esim. sähköautoilla. Kuitenkin haluaisin säilyttää auton alkuperäisenä, petroolikäyttöisenä, mahdollista myöhempää museointia varten, enkä muuttaa bensakäyttöiseksi. Asia kiinnostaa, vaikka varmasti marginaali-ilmiö onkin.

Tapio Ketonen:

Moottoripetrolia ei ole enää valmistettu vuosikausiin. Mutta petro-Saabiin sopivaa polttonestettä toki saat joka huoltoasemalta, bensalla sen kulkee vallan mainiosti.

Myynnissä oleva lämmitys- eli valopetroli ei sovellu moottorikäyttöön, se ei kaasuunnu moottoripetrolin tavoin. Kone kyllä käy silläkin, mutta sen oktaaniluku on turhan alhainen, ja lisäksi moottori yskii ja paukkuu pahasti nakutuksen lisäksi. On nimittäin tullut kokeilluksi petrolitraktorilla tuokin asia!

Petro-Saabista ei tarvitse maksaa dieselveroa. Tämä perustuu siihen, että auto oli jo tehtaalta lähtien varustettu petrolikäyttöiseksi. Tuo alunperin traktoreita varten tehty pykälä jostakin 50- tai 60-luvulta teki ylipäänsä koko petrohomman mahdlliseksi.

Sähköautojen dieselverohommasta en ole varma, mutta muistelen, että valtiovarainministeriö on myöntänyt niille yksittäisiä verohuojennuksia. Autojen määrä on ollut niin vähäinen, ettei lain muuttamista ole katsottu aiheelliseksi.

On muuten hieno homma, jos todellakin aiot säilyttää petro-Saabin. Se on varmasti jo ehkä kymmenen vuoden päästä tdellinen harvinaisuus. Kulöttuuritekoa sunnittelet, sanoisin.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.