Kysymys:

Saako pakettiauton tavaratilassa tilapäisesti oleskella ajon aikana, mikäli siellä ei ole istuimia tai istuimia muistuttavia laitteita?

Tapio Ketonen:

Otetaanpa tähän pätkä tekstiä asetuksesta ajoneuvojen käytöstä tiellä:
43 §. Henkilökuljetus kuorma- ja pakettiauton tavaratilassa.
1. Kuorma- ja pakettiauton (N-luokat) tavaratilassa tai kuormalavalla saa kuljettaa kuormaamiseen ja kuorman purkamiseen tarvittavaa apuväkeä määräpaikalle ja takaisin sekä työnantajan toimesta työntekijöitä, jos auto on varustettu katsastuksessa hyväksytyin istuimin tai penkein. Jos autossa on ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista annetun asetuksen 63 §:n 1 momentissa tarkoitetut istuimet, saa umpinaisessa tavaratilassa kuljettaa muitakin henkilöitä.
3. Kuorma- ja pakettiauton (N-luokat) tavaratilassa, jossa ei ole istuimia eikä penkkejä, saa kuljettaa kuormaamiseen ja kuorman purkamiseen tarvittavaa apuväkeä määräpaikalle ja takaisin.
4. Kuorma- ja pakettiautoa ei saa, jollei tieliikennelain 57 §:stä muuta johdu, käyttää muihin kuin edellä tässä pykälässä tarkoitettuihin henkilökuljetuksiin. Kuitenkin on tällaisen auton kuljettajalla oikeus säälittävissä tapauksissa ottaa tien varrelta kuljetettaviksi henkilöitä edellyttäen, että kuljetus voi tapahtua turvallisesti.

Elikkä siis "säälittävissä tapauksissa". Arvelisin, että jos kuormana esimerkiksi on olutkoreja, ei tavaratilassa silti saa kuljettaa joukkoa kaljaveikkoja, vaikka he kuinka osallistuisivatkin kuorman tyhjentämiseen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.