Kysymys:

Kerropa, miksi eko-autoa valittaessa ei öljyn vaihtoväliä sekä öljy tilavuutta sisällytetty eko-auto vaatimuksiin. Esim. joissain uusissa autoissa on öljy tilavuus noin litran pienempi kuin tavallisesti. Tämä on minusta ekoa jos joku. Öljyähän säästyy litra kaupalla!

Tapio Ketonen:

Pienempi moottoriöljyn määrä ei välttämättä ole yhtään sen "ekompaa". Periaatteessa suurempi öljymäärä mahdollistaa pitemmät vaihtovälit.Teoriassa siis jäteöljyä pitäisi syntyä sama määrä, jos öljy vaihdetaan vasta tarpeen perusteella.

Käytännössä henkilöautojen moottoreissa käytettävät öljymäärät ovat niin pieniä, että vaihtoväliksi on otettu jokin keskimääräinen ajomäärä. Teollisuudessa ja jopa raskaissa kuorma- ja linja-autoissa on siirrytty enenevässä määrin öljynlaadun tarkkailuun. Öljyn laatua tarkkaillaan joko jatkuvatoimisten anturien avulla tai sitten säännöllisesti tehtävillä analyyseillä.

Moottoriöljy on periaatteessa mahdollista regeneroida eli uudistaa. Käytännössä käytetty moottoriöljy kuitenkin toimitetaan Riihimäelle poltettavaksi Ekokem Oy:n prosessissa. Saatu energia myydään sitten esimerkiksi Riihimäen kaupungin lämmittämiseen. Moottoriöljyjen regeneroinnin esteenä on tuotteiden heikko kysyntä, autonkäyttäjät haluavat vain uutta ja parasta öljyä moottoreihinsa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.