Kysymys:

Asiani koskee kimppakyytiä. Ajan työkavereideni kanssa ns. kimppakyydillä n. 200 km matkaa viikoittain. Olemme liikkeellä aina minun autollani, ja olen itse aina kuljettajana. Kaverit maksavat bensarahaa 40mk per henkilö. Bensarahojen maksaminenhan yhteisillä matkoilla on aivan yleinen käytäntö. Suomen laki kuitenkin käsittääkseni kieltää maksun perimisen kimppakyydistä.

Kysymys kuuluukin, mitä tapahtuu jos joudumme onnettomuuteen, ja matkustajia loukkaantuu tai jopa kuolee. Jos vakuutusyhtiö saa tietää kyydistä perityn maksua jo pitemmän aikaa, vetäytyykö se korvausvastuusta? Joudunko kuljettajana maksumieheksi? Käykö verottaja kimppuuni koska olen harjoittanut "pimeää taksiliikennettä" vakituisesti?

Lakihan tietenkin pyrkii turvaamaan joukkoliikenteen ja taksien aseman, ja estämään esim. kaupungeissa toimivien pimeiden taksien toiminnan. Kimppakyyti on kuitenkin mielestäni eri asia. Eipä tee mieli ketään kyytiin ottaa, jos joutuu itse koko roskan maksamaan!

Tapio Ketonen:

Kysymykseesi liittyy monia näkökohtia. Siksi esitimme kysymyksesi edelleen vakuutusyhtiölle. Katsotaanpa, mitä he sanovat vakuutusturvasta. Asiaan liittyy myös verottajan mielenkiinto. Palataan asiaan, kun vakuutusyhtiön vastaus on saatu.

Vakuutusyhtiö Pohjolasta tuli oitis seuraava vastaus:

Työmatkojen järjestäminen kimppakyydillä ei vaikuta matkustajien tai kuljettajan oikeuteen saada vahingon johdosta korvausta liikennevakuutuksesta.

Liikennevakuutuslain mukaan matkustajan oikeus korvaukseen voidaan evätä vain, jos hän on tietoisesti mennyt kyytiin ajoneuvoon, jonka kuljettaja oli juovuksissa.

On syytä kuitenkin huomauttaa, että tähän lainkohtaan on tulossa EU:n komission huomautuksen johdosta lähitulevaisuudessa muutos. Huomautuksen
mukaan edellä selostettu liikennevakuutuslain 7 §:n 3 momentin viimeisen virkkeen mukainen säännös matkustajan oikeudesta korvaukseen mikäli hän tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää kuljettajan alkoholin tai muun
huumaavan aineen vaikutuksen alaisena olosta, on ensimmäisen, toisen ja kolmannen liikennevakuutusdirektiivin vastainen.

Matkustajalla ei myöskään ole oikeutta korvaukseen silloin, jos hän tiesi olevansa matkustajana varastetussa ajoneuvossa tai jos ajoneuvoa käytettiin muun kuin vähäisen rikoksen tekemiseen. Tässä ei tarkoiteta tavanomaisia
liikennerikkomuksia, liikenneturvallisuuden vaarantamista tms.

Terveisin

Jyrki Viheriäsaari

Vahinkovakuutusosakeyhtiö Pohjola
Autovahinko-osasto

Vastauksesta siis ilmeni, että vakuutusturva on edelleen olemassa, vaikka maksullisen kimppakyydin tarjoajana olet mahdollisesti tehnyt jonkin "pienemmän rikkeen", joka liittyy verotukseen. Sitä selvittelemme edelleen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.