Kysymys:

Onkos niin, että nykyaikaiset autot kuluttavat moottorijarrutuksessa vähemmän bensaa kuin kytkin pohjassa? Jostain muistan kuulleeni, että moottorijarrutus on kuitenkin laissa kiellettyä. Eihän tässä ole tarkoitus korvata jarruja moottorilla, mutta kuinkas se asia nyt olikaan?

Tapio Ketonen:

Moottorijarrutuksen aikana nykyaikaisten suihkutusmoottorien bensiinin syöttö on katkaistuna, joten bensaa ei kulu lainkaan. Kytkin pohjassa tai vaihde vapaalla moottori käy tyhjäkäyntiä, jolloin bensaa palaa 0,6-0,8 litraa tunnissa.

Pitäisi joko kuunnella tarkemmin tai sitten jättää kaikenlaisten p-npuhujien puheet kuuntelematta. Mikään laki näet ei kiellä moottorijarrutusta. Sen sijaan esimerkiksi kuorma-auton kuljettaminen vaihde vapaalla tai kytkin pohjassa alamäessä on kiellettyä.

Moottorijarrutus on luontevin ja paras tapa hidastaa auton nopeutta. Se näet ei kuluta jarrruja lainkaan kuten polkimen painaminen. Silti sekin on jarruttamista, ja jarruttaminen merkitsee polttonesteestä saadun liike-energian haaskaamista. Hybridi- tai sähköautoissa jarrutukseen käytetään sähkömoottoria, joka toimii laturina ja kerää jarrutusenergiaa akkuihin käytettäväksi taas tarvittaessa auton kiihdyttämiseen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.