Kysymys:

Miksiköhän autorekisterikeskuksen autokatsastuspaikoissa ei kelpaa naapurimaan ( Ruotsi ) merkkiliikkeen pakokaasupäästötodistus autoa katsastaessa. Tässä rajan pinnassa asia tulee esiin ( Tornio-Haaparanta ).

Tapio Ketonen:

Välitimme kysymyksesi Suomen Autokatsastus Oy:lle. Saimme seuraavan vastauksen:

Auton vuosikatsastukseen liittyvästä pakokaasupäästöjen tarkastuksesta on määrätty katsastusasetuksen 36 §:ssä. Pakokaasupäästöjen tarkastuksen suorittajasta on määrätty saman asetuksen 46b §:ssä.

Katsastusaseman lisäksi autokorjaamo tai muu tarkastuspaikka voi tietyin edellytyksin suorittaa pakokaasupäästöjen mittauksen, kunhan ennen toiminnan aloittamista on tehty asianmukainen ilmoitus ajoneuvohallintokeskukselle (AKE).

Katsastusasemalla voidaan suorittaa tarkistusmittaus korjaamon todistuksen tietojen oikeellisuuden toteamiseksi, jolloin katsastuksessa suoritettu mittaus on ratkaiseva.

Edellä sanottu mahdollisuus pakokaasupäästöjen tarkastukseen koskee sekä bensiini- että dieselkäyttöisiä autoja. Ajoneuvohallintokeskus ylläpitää katsastajien tiedossa olevaa luetteloa ilmoituksen tehneistä pakokaasupäästöjen tarkastuspaikoista. Luetteloon ei ole kirjattu tarkastuspaikkoja Suomen ulkopuolelta. Kaikilla Suomen Autokatsastus Oy:n Tornion- Kemin alueenkin katsastusasemilla on toimittu voimassa olevien katsastussäädösten mukaisesti, joten ruotsalaista pakokaasujen mittaustodistusta ei siis ole kelpuutettu. Pakokaasumittaus on tällöin suoritettu osana normaalia vuosikatsastusta.

Katsastusterveisin

Suomen Autokatsastus Oy, Tuotepäällikkö Kalevi Lintula

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.