Kysymys:

Kerropa, kannattaako vuoden vanhana ostettuun autoon teetättää pohjan
massaus? Myyjä kehui että ei tarvitse, mutta hesarin artikkelissa taasen
sanottiin että koska saumat eivät ole galvanoituja, kannattaa myös
uudehkoihin autoihin hankkia ruostesuojausta.

Eli miten on, viemmekö juuri hankkimamme Citroen Berlingon heti
ruostesuojaukseen, vai emme?

Tapio Ketonen:

Älä teetä pohjan massausta. Teetä autoon ruosteenestokäsittely. Se sisältää paljon muutakin kuin pohjan massauksen. Itse asiassa se massaaminen on miltei vähiten tärkeä asia koko hommassa, mikäli tarkoitat massaamisella kirjaimellisesti paksun massan ruiskutusta pohjan ulkopinnoille.

Oleellisinta ruosteenestossa on, että auton kotelorakenteisiin on jossakin vaiheessa ruiskutettu tai muuten levitetty suoja-ainetta, joka estää mahdollisimman hyvin ilman happea pääsemästä pellin kanssa tekemisiin. Paras tulos saavutetaan, kun tämä tehdään jo valmistajatehtaalla, seuraavaksi paras tilanne on silloin, kun auto käsitellään mahdollisimman uutena, jolloin ruostuminen ei vielä ole päässyt pahaan alkuun. Asiassa on ongelmallista se, että tehtaan suojauksen teho saattaa olla riittävä, mutta se käy ilmi vasta 10-15 vuoden päästä. Ja jos se ei satukaan riittämään - no, huonompi homma.

Minä veisin - itse asiassa olen vienytkin - uuden auton alle vuoden ikäisenä ruosteenestokäsittelyyn. Kokemukseni mukaan siitä ei ole ollut muuta haittaa kuin kieltämättä hieman suurelta tuntuva lasku.

Käytin vuonna 1981 hankitun Toyota Corollan seuraavana vuonna ruosteenestokäsittelyssä, ja auto on edelleenkin liikenteessä. Toki ruostekorjauksia on jo tarvittu, mutta noinkohan se enää kulkisi, ellei heti alussa olisi tehty maahantuontikäsittelyä täydentänyttä perusteellista ja kallista suojausta.

On selvä, ettei myyjän mielestä suojausta tarvita. Jos hän muuta sanoisi, hän samalla tunnustaisi, että auto on tehty huonosti. Toinen juttu on, että valtaosa uuden auton ostajista vaihtaa auton uuteen 2-4 vuoden päästä. Tässä vaiheessa ruostuminen ei vielä ole edennyt niin pitkälle, että siitä olisi kaupanteolle haittaa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.