Kysymys:

Kysymykseni "livahti" tuonne keskustelupalstalle, koskien ajovalopakkoa. Voisitko ottaa kantaa kysymykseen tällä palstalla?

Tapio Ketonen:

Ihmettelit siellä, että miksi Suomeen saa tuoda autoja, joissa ei ole ajovaloautomatiikkaa, esimerkkinä A-Mersu.

A-Mersuunkin saa ajovaloautomatiikan lisähintaan, ja erikoistilaustahan se vaatii muillekin automerkeille, sillä vain pohjoismaissa ajetaan päivälläkin ajovalot päällä. Myös joissakin muissa automerkeissä on tältä osin puutteellinen varustelu.

Automatiikkapakko olisi todellakin poikaa, mutta valitettavasti sitä ei voida meille erikseen säätää. Autoilla on yleiseurooppalainen tyyppihyväksyntä, ja kaikki sen vaatimukset täyttävät autot on hyväksyttävä meilläkin liikenteeseen. Koska ajovaloautomatiikka ei ole EU-määräysten mukaan pakollinen, ei Suomessakaan sitä voida vaatia.

Olet aivan oikeassa siinä, että automatiikka pitäisi olla kaikissa autoissa. Pakkoa ei kuitenkaan voida käyttää.

Tilanteeseen on kuitenkn tulossa parannus. Euroopan autonvalmistajien yhdistys ACEA on ilmoittanut, että sen jäsenet ottavat ajovaloautomatiikan vakiovarusteeksi 90 prosenttiin valmistamistaan autoista vuoden 2002 aikana. Kaikkiin autoihin se tulee vakioksi viimeistään lokakuun 2003 alussa. Päätös koskee M1- ja N1-luokan autoja eli paketti- ja henkilöautoja, joiden suurin kokonaismassa ei ylitä 2 500 kiloa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.