Kysymys:

Kerropa,miten Citroeni -autojen (Picasso)jälleenmyyntiarvo on kehittynyt Suomessa. Mikä on esim 1. ja 2. vuoden arvonvähennys???

Tapio Ketonen:

Kysyit asiaa, johon on luotettavan vastauksen antaminen Picasson osalta on hankalampi juttu. Syyt ovat nämä:

(1.) Mallisarja on varsin uusi. Käytettynä myyntiin tulevia autoja on vasta yksittäiskappaleita. Markkinoilla ei ole saatavissa riittävää määrää havaintoja, jotta Picassosta voisi tehdä luotettavaa käytetyn auton hintakuvaajaa matemaattisesti.

(2) Myynnnissä olevat autot ovat autoliikkeiden esittelykäytössä olleita autoja. Niiden varustelu on (osin ymmärrettävistä syistä) tavanomaisesta poikkeava. Siksi vuoden vanhasta autosta pyydetään jokseenkin uuden hinta!

(3.) Uuden Picasson hinnoittelua on muutettu. Tuulilasin havaitsema talvilämpimyysongelma (Tuulilasi 10/ 2001 kestotesti) on ratkaistu auton varustelua muuttamalla siten, että varusteiden lisäämisestä huolimatta hinnan nousu on vähäinen. Ensimmäiset Picassot ovat vähemmän varusteltuja kuin nyt myynnissä olevat uudet autot. Auton reaalihinta siis on laskenut.

(4.) Picassot on hinnoiteltu Renault Mégane Scénic pääkilpailijaksi määriteltynä. Tästä seuraa, että auton myyntiverkosto Veho varmasti haluaa Picasson säilyttävän arvonsa. Se tulee siis maksamaan saman verran käytettynä kuin pääkilpailija. Hinnoittelun avaimet ja markkinahintojen muodostaja asiassa on Veho. Heillä on markkinoille tulevista autoista seuraavien 2-3 vuoden aikana suurin osa itsellään.

Vastaukseni on: arvo alenee kuten Renault Scénicissä. Se merkitsee näillä näkymin erittäin hyvää arvon pysymistä. Ennakkoarvioni on, että arvo säilyy paremmin kuin Xsaran muissa versioissa. Vahva myyntiverkosto voi näin ollen luoda käytetylle Citroenille uuden hintakuvan, joka on olennaisesti parempi kuin merkin käytettyjen hintahistoria. Näin on käynyt Renaultille, kiitos Volvo-verkoston. Epäilemättä autotkin ovat nyt erilaisia kuin 10 vuotta sitten.

Lopuksi vastaus: Teet erittäin hyvän ostoksen, jos saat ostettua vuoden vanhan auton hintaan, joka on 80 % tai vähemmän sen alkuperäisestä suositushinnasta. Nyt autoliikkeet pyytävät tällaisista autoista miltei saman kuin uudestakin! Kauppa syntyy vasta, kun ostaja ja myyjä ovat samaa mieltä hinnasta. Myyjän etuna on se, että vuoden-kahden ikäisille Picassoille on jonotuslistoja myymälöissä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.