Kysymys:

Kerropa,onko moottorille haitallista ajella suurimalla(5)vaihteella jo n.50km/h ylöspäin,kone ei ainakaan tunnu yhtään "nikottelevan" moisesta köröttelystä ja bensaakin ilmeisesti säästyy? Auto on uusi VW,1.4 16V koneella.

Tapio Ketonen:

Kyllähän viitonen jo noin kovassa vauhdissa sopii heittää päälle. Pikkuvaihteilla ajaminen on bensan haaskaamista. Nykyaikaiset moottorit sietävät vedätystä hyvin. Yleensäkään moottori ei juuri kärsi pienillä kierroksilla ajamisesta.

Sen sijaan joillakin dieseleillä pikkuvaihteilla vedättäminen on ollut voimansiirrolle tuhoisaa. Etenkin vanhat viisivaihteiset kuten Toyota Hiace diesel ja Mitsubishi Pajero olivat arkoja viitosen käytölle. Viides vaihde oli lisätty vaihteiston perään, voima kiersi ylimääräisen hammaspyöräparin kautta, eikä laakerointia ollut vahvistettu riittävästi. Ogelmaksi muodostui se, että diesel aiheuttaa voimansiirtoon hyvin voimakkaita värähtelyjä.

Perinteisessä nelivaihteisessa laatikossa nelosvaihde on suora. Voima siirtyy käymättä sivuakselilla ja vaihteiston laakerointi rasittuu erittäin vähän.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.