Kysymys:

Kerropa,onko tavallista, että auton iskunvaimentimet paranevat vanhetessaan? Jo edellisessä autossani (=Ascona)huomasin, että vaimennusteho oli testin mukaan huomattavasti parantunut verrattaessa arvoja 100 tkm:n ja 240 tkm:n kohdalla. Sama havainnon tein nykyisessä autossani, jossa vaimennusteho 113 tkm ajettuna oli edessä 76 ja 74 % ja takana 37 ja 35 %. Nyt kun mittarissa on 224 tkm, niin testitulos oli yllättäen edessä 83 ja 82 % ja takana 59 ja 57 %. Voiko tällaisiin iskunvaimennustesteihin luottaa, vai paranevatko vaimentimet vanhetessaan?

Tapio Ketonen:

Jos mittaustulokset ovat epäloogisia, kannattaa ottaa huomioon myös mittausvirheen mahdollisuus. Tehtiinkö mittaus aina samalla testerillä? Miten mittauslaitteen kalibrointi on hoidettu? Oliko autossa aina sama kuorma?

Iskarimittauksessa on paljon virhemahdollisuuksia. Esimerkiksi iskunvaimentimien lämpötila vaikuttaa tehoon ja siis mittaustulokseen aivan olennaisesti. Vaimennustehon paraneminen ajokilometrien myötä tuntuu aika epätodennäköiseltä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.