Kysymys:

tuosta autovero päätöksestä kun siinä todettiin että tuota ALV-nimistä veroa saa periä muttei enempää kuin sen verran mitä on vastaavassa autossa jäljellä.

Kysymys kuuluukin että maksavatko autojen maahan tuojat silloin kun he tuovat auton vastaavan alv-nimisen veron siitä autoverosta jonka maksavat? Sillä jos eivät maksa niin silloinhan sitä ei saa periä yksityiseltäkään, ja jos sitä ei ole aikaisemmin peritty niin sitähän ei saa periä jatkossakaan (ainakaan vanhoilta autoilta)?

Tapio Ketonen:

Arvonlisävero on aina peritty maksetusta autoverosta. Aiemmin se oli nimellä liikevaihtovero, mutta samasta asiasta on kysymys. Elikkä Tulli on perinyt autoveron sekä arvonlisäveroa 22 % autoverosta. Ilman näiden maksamista auton rekisteröinti ei onnistu, koska todistus maksetusta autoverosta tarvitaan rekisteröitäessä.

On tyhjänpäiväistä knoppologiaa tuo EY-tuomioistuimen sanakikkailu siitä, onko autoverosta perittävä alv oikeaa arvonlisäveroa vai ei. Asia ja veron määrä eivät siitä muutu mihinkään.

Mutta siitä se vielä vääntö nousee, että miten paljon tuota veroa kaikkiaan peritään. Ensinnäkin vastaavan auton arvo käytettynä on hanakala määrittää. Lisäksi ne prosentit ovat ainakin valtiovarainministeriön mukaan pielessä. On aika kummallista, että valtiovarainministeriö edellyttää tullin edelleenkin liikkuvan päätöksissään ns. harmaalla alueella, siis jälleen hieman EY-tuomioistuimen edellyttämän rajan väärällä puolella.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.