Kysymys:

Heippa, lueskelin tullilasin tuonti-extra lehteä ja sieltä pisti silmään tieto, että kaikkien eu-alueella toimivien autoliikkeiden on myönnettävä vuoden takuu myymälleen autolle vuoden 2002 alusta. Ostin vasta käytetyn auton autoliikkestä ja liikkessä oltiin kyllä tietoisia kuluttajasuojalain edellyttämästä puolen vuoden takuusta, mutta tästä ei puhuttu mitää, en tosin osannut asiaa tiedustellakaan. Siis koskeeko em. tieto kaikkia autoliikkeiden myymiä autoja ikään ja kuntoon katsomatta?

Tapio Ketonen:

En kylläkään löytänyt lehdestä tuollaista tietoa, ja jos tekovaiheessa olisin sellaisen löytänyt, olisin poistanut sen. Tällaista sääntöä näet mielestäni ei ole. Kuten juristimme Antti Riihimäki jutussaan kertoo, Eu-direktiivi määrää, että tuotteella pitää olla vähintään kuuden kuukauden kuluttajansuoja, joka on verrattavisssa takuuseen. Lisäksi direktiivi edellyttää, että myyjä vastaa vioista vähintään kaksi vuotta, jos ostaja pystyy osoittamaan, että vika on ollut tuotteessa jo kaupantekohetkellä.

Direktiivin aikarajat ovat alarajoja. Monissa maissa tuo takuuseen verrattava vastuuaika on pitempikin, usein vuosi. Meillä se on kuusi kuukautta. Mutta jos ostaja voi osoittaa, että vika on ollut tuotteessa jo kaupanteon aikana, myyjän vastuu jatkuu määräämättömän ajan, esimerkiksi kymmenen vuotta. Vastaavasti jos myyjä pystyy osoittamaan, että vika on tullut tuotteeseen vasta kaupanteon jälkeen esimerkiksi väärän käytön johdosta, tuo kuusi kuukauttakaan ei silloin päde.

Ongelmaksi kuluttajansuojalain soveltamisessa muodostuu juuri sen osoittaminen, onko vika ollut tuotteessa kaupantekohetkellä. Se voi olla vanhan auton kohdalla erittäin vaikeaa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.