Kysymys:

Kysymykseni koskee jälkiasennettavia xenonvalosarjoja. Erityisesti sellaiset sarjat joissa vain vaihdetaan nykyisen lampun tilalle toisenlainen lamppu, jonka mukana tulee myös muita vermeitä (esim. www.xenonvalot.com). Eikös xenonvalojen kanssa kuulu olla automaattinen tasonsäätö? Onko kyseiset sarjat ihan laillisia?

Tapio Ketonen:

Kyseiset sarjat eivät ole millään lailla laillisia. Autossa ja ylipäänsä tieliikenteessä käytettävissä moottoriajoneuvoissa saa käyttää vain hyväksyttyjä valaisimia ja valaisimiin hyväksyttyjä polttimoita. Jos valonheittimessä on tarkoitettu käytettäväksi H7-polttimoa, siinä ei saa käyttää mitään muuta viritelmää. Tasonsäätö kuuluu vaaatimuksiin, mutta se on tässä hommassa niitä pienimpiä ongelmia. Toinen silmiin sattunut xenonien kaupitsija on osoitteessa www.maxxtuning.net.

Asennussarjat ovat aika arvokkaita 750-850 euroa. Laittomien valojen hinnalla siis saa jo aivan toimivan auton! Valot ovat varmasti kirkkaat, mutta koska poliisikin tietää jo asiasta, kiinnijääminen on varmaa. Sakkoja ropisee ja lisäksi tulee katsastusreissu.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.