Kysymys:

Valvooko jokin viranomainen Suomessa uusien autojen laatua? Olisiko aihetta vähitellen ottaa kantaa esim. Opeleiden vakaviin laatuongelmiin? Näistä vaan aina vaietaan... ja kansa maksaa kun ei ole edes takuuta!

Tapio Ketonen:

Ei valvo, eikä tiettävästi valvo missään muuallakaan. Ainoastaan liikenneturvallisuuteen tai muuhun turvallisuuteen liittyvistä vioista pidetään rekistereitä,esimerkiksi USA:ssa liittovaltion liikenneturvallisuusvirasto National Highway Traffic Safety Administration,
www.nhtsa.dot.gov/, pitää listaa vioista, jotka valmistaja on katsonut niin vakaviksi, että autoja on tästä syystä kutsuttu korjattaviksi. Tämä listä löytyy tuolta edellä mainitulta sivulta linkkiä Recalls>/b> klikkaamalla.

Myös Suomeen kaavaillaan näitä takaisinkutsuasioita taltioivaa rekisteriä, mutta asia on vielä valmisteluvaiheessa.

Kaipaamasi tyyppinen lainsäädäntö oli meillä aikanaan olemassa maatalouskoneiden osalta. Vielä 50-luvulla silloinen Valtion maatalouskoneiden tutkimuslaitos VAKOLA, nykyinen MTT Vakola, saattoi lain perusteella esittää valtioneuvostolle, että jonkun huonoksi havaitun koneen valmistaminen tai maahantuonti kiellettäisiin. Käytännössä näin tehtiin harvoin, mieleen muistuu joku Pohjanmaalla tehty apulannan kylvökone sekä ainakin pari neuvostoliittolaista traktori.

Laatuongelmia on autoissa nykyisin kuitenkin varsin vähän. Jos Opeleissa olisi laajemmalti vakavampia laatuongelmia, tuskin kansa vain vaikenisi, kyllä niistä tulisi tietoja julkisuuteenkin.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.