Kysymys:

Jos olen syksyllä vahannut autoni perinteisesti käsin, niin minkälaisia automaattipesuja voin käyttää pitkin talvea, ettei vaha kuluisi pois tai se säilyisi mahdollisimman suojaavana? Pelkkiä automaattipesuja, vaahtopesuja, liuotinpesuja vai muita? Harjapesuja vai ilman harjoja? Entäpä ti-hallien pesut: Voinko käyttää siellä heidän mainostamiaan vahauksia, liuotinpesuja tai huuhtelua, joka poistaa pintajännitystä?

Onko aineesta, joka poistaa pintajännitystä tuulilasista hyötyä jään skraappaamisessa talvisin?

Tapio Ketonen:

Ei kai sillä väliä ole, jos vaha kuluukin pois. Tärkeintä on vahata auto heti keväällä uudelleen. Periaate tietenkin on, että mitä miedommilla aineilla auto pestään, sitä vähemmän vaha kuluu. Liuotinpesu kuluttaa sitä eniten, joten tästä syystä on paras pestä auto usein, ettei rajuja liuotuksia tarvita.

Minkä tahansa pesuaineen tärkeimpiä ominaisuuksia on pintajännityksen vähentäminen, se parantaa pesutulosta. Harjaton pesu ei ole maalipinnalle yleensä hyväksi, koska se ei irrota pintaan iskostunutta sitkeää likaa kuten pikeä tai maalipintaan tarttuneita hiukkasia.

En ole koskaan kokeillut pintajännitystä poistavaa ainetta lasilla. Sen sijaan ns. lasinhoitoaineet, esim. muinainen Korrek-lasinhoito, Rain-X ja Viis sateesta tms. voivat joskus helpottaa lasin puhdistamista huurteesta. Nämä aineet tehostavat pisaroiden muodostumista, joten vesi ei jäädy opintaan niin suurelta alalta. Vaikutus siis on paremminkin pintajännitystä lisäävä, vaikkei siitä varsinaisesti olekaan kysymys.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.