Kysymys:

Miten helposti vaihteisto hajoaa esim. vahingossa vaihdetta vaihdettaessa ilman riittävää kytkimen käyttöä? Asiasta ei tunnu löytyvän tietoa joten voisi päätellä että ei hajoa ainakaan helposti. Miten on?

Tapio Ketonen:

Se on aika lailla tuuripeliä. Voi kestää tai siten ei. Vaihteisto toki pyritään tekemään kestäväksi, mutta väärä käyttö on aina väärää käyttöä. Saahan auton aina rikki, jos ei muuten niin junan alle ajamalla.

Vaihtaminen kytkintä kunnolla polkematta kuluttaa ensinnäkin synkronointirenkaita kohtuuttoman paljon. Jos synkronointi ei onnistu tasaamaan rattaiden nopeuksia ennen vaihtamista, kytkentäholkki ja rattaiden kytkentähampaat kiroavat eli pyörivät toisiinsa nähden. Ääni on ruma, mutta pahempaa asiassa on se, että hampaat kuluvat ja niistä irtoaa metallin kappaleita, jotka saattavat joutua rattaiden väleihin tai laakereihin.

Synkronointi panee usein vastaan, jos kytkintä ei paineta kunnolla ja hammaspyörien pyörintänopeudet eivät pääse tasaantumaan. Väkisin ruhjomalla voidaan onnistua jopa rikkomaan paikkoja.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.