Kysymys:

En sitten millään ymmärrä erästä asiaa:
Miksi annatte vertailutesteissä autoille eri osa-alueista PISTEITA? Eivätkö sentit ja sekunnit, tuntumat ja havainnot (sekä niiden tuoma paremmuusjärjestys) riittäisi?

Vielä oudompaa on pisteitten (joilla (joiden painotuksilla)ei edes voi olla mitään tekemistä keskenään) laskeminen yhteen ja testivoittajan julistaminen. Ketä se mahtaa palvella, ei sellaista ainakaan autoa valitsemassa oleva lukija kaipaa.

Takana kysymyksessäni on myöskin se näkökohta, että testivoittajan julistaminen tilanteessa, jossa mukana eivät ole olleet edes kaikki varteenotettavat kilpailijat, ei oikein täytä laajemmassa mittakaavassa puolueettomuuden vaatimusta.

Ilman pisteytystä, ja varsinkin testivoittajan julistamista, jäisi vähemmälle sekin urputus "miksi sitä ja sitä mallia" ei ollut mukana jne...

Vertailutestejä nimenomaan kuitenkin tarvitaan. Yksittäistestien informaatioarvo on käytettyyn sivumäärään verrattuna kuitenkin vähäinen. Useasti nimittäin on käynyt niin, että koeajossa todettu asia kääntyykin päälaelleen suorassa vertailussa kilpailijoihin!

Lyökääpä viisaat päänne yhteen.
KM

Tapio Ketonen:

Pisteitä annetaan, koska nimenomaan se tekee autojen keskinäisen vertailemisen helpommaksi. Ja pisteet lasketaan yhteen, koska meidän mielestämme ilman lopputulosta vertailu jää puolitiehen. Emme allekirjoita väitettä, etteivätkö lukijat kaipaisi vertailun voittajan selkeää nimeämistä. Asiasta voi ja saa toki olla eri mieltä.

On selvää, että pistelaskutapa ja painotukset eivät tyydytä kaikkia. Mutta tällöinkin pistetaulukosta voi itsekukin laskea omilla painotuksillaan, mikä hänen valintansa olisi ollut. Suurin osa tuloksista eli pisteistä näet sentään perustuu selkeisiin mittaustuloksiin. Vain ajo-ominaisuuksien ja sisätilojen arvioinnit ovat enemmän tai vähemmän ns. perstuntumaan perustuvia. Sisätilojen vertailemisessa sentit eivät anna riittävää tietoa, eikä ajettavuuteenkaan ole olemassa sopivia mittareita.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.