Kysymys:

Kysymykseni koskee pick-up:in verotusta. Pitääkö paikkansa että Suomen verotuskäytäntö ei salli kuljettaa 4 henkilöä neliovisella pick-up mallilla, ja mikä mahtaa olla tähän syy?? Onkohan lakiin mahdollisesti jo tulossa muutosta/kuinka pitäisi edetä että mahdollinen muutos saataisiin aikaan? Sillä tämän tyyppiselle mallille olisi varmasti kysyntää urakoitsijoiden ja metsämiestenkin keskuudessa.

Tapio Ketonen:

Kyllähän toki kuljettaa saa, mutta ongelma on siinä, että tuollainen neliovinen pickup lasketaan henkilöautoksi, ja siitä menee täysi autovero. Helkama-Auto yritteli tuoda Mitsubishi L200:sta tuollaista mallia, mutta kun hinta nousi lähemmäs 250.000 silloista markkaa, kysyntää ei käytännössä ollut lainkaan.

Verottaja suhtautuu henkilökuljetuksiin pakettiautolla perin nihkeästi, joten helpotusta tuskin on tulossa. Autoveroasioista on selvää näyttöä siitä, että ei riitä, vaikka eduskunta on jotakin mieltä. Jos asiaa valmistelevat valtiovarainministeriön virkamiehet (tai virkamies) ovat (on) eri mieltä, tavalla tai toisella virkamieskanta pääsee voitolle.

Esimerkiksi kun muutama vuosi sitten virkamies yritti kieltää korin vaihtamisen itsekantavalla korilla varustettuihin autoihin, eduskunta kaatoi tämän hankkeen. No, korvaukseksi virkamieskunta muutti osienvaihdon prosentit pysyviksi. Aiemmin ne nollaantuivat kolmen vuoden kuluttua.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.