Kysymys:

Autokoulunopettajani aikoinaan opetti, että hirvialueilla nokattomalla pakettiautolla kannattaa ajaa varovasti, mutta henkilöautolla ei ole niin väliä: auton nokka katkaisee hirven jalat ja ruho lentää auton yli tielle. Olen nähnyt kuvia henkilöautoista, joissa hirvi on tullut klasista sisään. Olikohan näiden autojen nopeus liian hidas kun eivät ehtineet alta pois?

Tapio Ketonen:

Kyllä pitää olla aika matala peli, jos homma tosiaan toimii noin. Hirven ruho osuu juuri tuulilasin korkeudelle, ja kyllähän ne jalat katkeavat, mutta se raskain osa hirvestä tulee lasista sisään, ja sitten sattuu.

Hirvi on siitä pirullinen eläin, että sen suojaväri on tosi tehokas. Jos hirvi pimeällä tai jopa hämärissä tulee eteen, keinot ovat tosi vähissä. Jos törmäys sattuu pienemmällä nopeudella, törmäys on lievempi ja siitä saattaa paremmin selvitä hengissä. Siksi hirvialueilla kannattaa pimeällä ja hämärissä aina ajaa hitaammin kuin rajoitukset sallivat.

Sitä hirvialuetta on kyllä muuallakin kuin vain hirvistä varoittavien merkkien kohdalla. Hirvet kun eivät tunne niitä merkkejä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.