Kysymys:

Olen ajatellut hankkia autooni jälkiasennus xenonit ja haluaisin tietää onko niistä käytännön hyötyä? Onko valoteho parempi kuin vakio halogeeneissä? Kestääkö polttimot samalla tavalla kuin tehtaalla asennetuissa xenoneissa?
Kiitoksia vastauksesta jo etukäteen.

Tapio Ketonen:

Onhan niistä hyötyä, valot ovat paljon kirkkaammat. Mutta osta sitten kunnollinen, tunnetun valmistajan asennussarja. Siihen kuuluvat mm. xenonvaloille pakolliset ajovalopesimet (ellei niitä jo autossasi ole) sekä automattinen korkeussäätö. Myös ajovalonheittimet menevät kokonaan uusiksi. Jonkin verran kaupitellaan myös lainvastaisia viritelmiä, joissa xenonpolttimoon on asennettu H4-polttimon kanta. Tällaista ei kannata ostaa, sakot tulee ja asennelman joutuu poistamaan.

Pakollinen varustus nostaa asianmukaisen sarjan hinnan sen verran korkeaksi, että liikenteessä liikkkuu autoja, joiden arvo kokonaisuudessaan jää asennussarjan hintaa pienemmäksi. Mutta kyllähän kunnolllinen näkeminenkin on tärkeää.

Haittapuolia on aika vähän. Polttimot ovat samoja kuin tehtaalla asennetuissa, joten en näe syytä heikompaan kestävyyteen. Toinen haitta hinnan lisäksi on se, että koska hajavaloa syntyy erittäin vähän, ajoradan ylapuolelle asennetut opastinmerkit eivät näy yhtä hyvin kuin tavallisilla valoilla ajettaessa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.