Kysymys:

Olen kuullut eri henkilöiltä, että tulli on laskenut tuontiauton arvo, jos asiakas on osannut sitä tinkiä etukäteen. Myös tullihenkilön vaihtaminen on vaikuttanut auton arvoon. Onko vastaavia tapauksia tiedossa?

Tapio Ketonen:

Aika pitkällehän nuo asiat ovat kiinni siitä, kuka niitä käsittelee. Tuontiauton arvon määrittelemiseksi oli silloin, kun Tullin syyskuiset ohjeet vielä olivat käytössä, olemassa vain Suomen Autoalan Tietopalveluverkko Oy:n pyyntihinnasto, eikä sekään ollut mikään apteekkihinnasto. Niinpä eri henkilöiden määrittelemät hinnat saattavat hyvinkin olla olleet erilaisia.

Tuo kysymyksesi alku on sen verran "hoono soomi", että en oikein ymmärrä, mitä tarkoitat. Tarkoittaako se, että tullivirkailija on ilmoittanut jo etukäteen, mikä auton arvo on, vai sitä, että hintaa on saatu puhumalla alaspäin?

Kumpikin on kyllä aivan mahdollista. Hinnastot nimittäin olivat ohjeelliset, auton tarkastavalla virkailijalla on asiaan harkintavaltaa. Esimerkiksi kunto, varustelu jne. ovat aika pitkälle harkinnanvaraisia tekijöitä. Näin asian pitääkin olla, ei käytetyn auton hinnoittelussa voi olla mitään sataprosenttisen tarkkaa hinnastoa. Autot ovat yksilöitä, etenkin vanhemmat.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.