Kysymys:

Onko kuinka tavallista että auton uudehko talvirengas (Goodyear Ultra Grip 500) tyhjenee itsestään kesken ajon? Näin kävi itselleni. Auto oli seissyt kauan lämpimässä tallissa ja sitten tultuani ulos ja ajettuani noin puoli kilometriä -25 asteen pakkasessa havaitsin että rengas on tyhjä. Vaikka pysäytin niin nopeasti kuin mahdollista oli rengas jo pilalla. Rengasliike ei osannut sanoa missä vika. Uusi maksoi kaupassa yli 100 euroa. Toivottavasti näin ei käy usein.

Tapio Ketonen:

En usko, että rengas olisi tyhjennyt vasta ajon aikana, kyllä se ilmeisesti on ollut tyhjä tai melkein tyhjä jo liikkeelle lähtiessä. Tuskin kuitenkaan tarkistit ilmanpaineita ennen ajoon lähtöä. Ja voihan olla, että renkaassa on ollut naula, jonka ansiosta se on liikkeelle lähtiessä tyhjentynyt. Ilman ulkoista syytä rengas ei noin lyhyessä ajossa tyhjene.

Sinänsä tyhjenemisen syy voi olla se, että renkaan ja vanteen välistä tai siten venttiilistä tai venttiilin ja vanteen välistä tihkuu hieman ilmaa ulos. Toki sitä aina pääsee hieman myös renkaan seinämien läpi, mutta tällä ei ole mainittavaa merkitystä. Jos seisonta-aika on ollut todella pitkä, vuoto on voinut olla jopa niin pieni, ettei sitä olisi havaittu edes vesialtaaseen upottamalla.

Jos rengas on ollut lämpimässä, sen vieminen pakkaseen ei saa sitä vuotamaan mainittavassa määrin nopeammin kuin siellä lämpimässäkään. Mutta jos tyhjentynyt pyörä oli vetävä, miltei tyhjä rengas on saattanut luistaa vanteella, jolloin ilmat ovat häipyneet äkkiä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.