Kysymys:

moro!
olen seurannut tätä autoverolaki"skandaali"-keskustelua mielenkiinnolla sivuiltanne.
osaatteko sanoa miten se tulee vaikuttamaan verovapaan muuttoauton kohdalla?? saako etua ns. kalliimman auton ostaja verohuojennuksessa kotiin tultaessa. ja taas halvemman auton ostaja kärsii koska listahinnat tulevat ehkä putoamaan, -->jälleenmyyntiarvo laskenut 3 vuoden karenssin päätyttyä.

Tarkoitan kalliilla autolla sen Suomen hintarajan (n.200.000 mk) verollisena ylittävää osaa, josta Suomeen tullessa joutuu verollepantavaksi. Onko näistä ollut sen enempiä kysymyksiä??

Eikö valtiolle olisi kannattavampaa pistää häkkivarasto johonkin ja periä maksua Suomesta ostetun auton säilyttämiseksi jos ei autoa ulkomailla tarvitse. eikä ajattaa/laivata autoa ulkomaille vietäväksi ja maksaa sinne autosta koituvat kulut??

Miten muissa pohjoismaissa tai Euroopassa tämä systeemi toimii vai onko käytössä laisinkaan???
t:muuttoauton omistaja Balkanilta

Tapio Ketonen:

Periaatteessa myös muuttoauton tuoja hyötyy autoveromuutoksesta, sillä hommahan menee niin, että autolle määrätään autovero ja sitten verosta tehdään kiinteä vähennys, joten jos vero pienenee, silloin ennallaan säilyvän vähennyksen ansiosta maksettavaksi jää vähemmän. Arvon alenemisesta kärsii jokainen, niin autonsa ulkomailta uittanut kuin Suomesta ostanutkin.

Häkkivarastohomma ei pelaa, sillä autoveron ikävähennystä laskettaessa tällainen häkissä seisottaminen voidaan katsoa sellaiseksi, että sen ajalta ei ikävähennystä kerry. Katsopa tarkemmin sekä vanhaa autoverolakia että siihen tehtyä muutosesitystä.

Muuttoautojen osalta tietenkin Suomikin tulee EY-tuomioistuimen aikanaan tulevan päätöksen myötä pomminvarmasti siirtymään direktiivien mukaiseen käytäntöön. EU:han edellyttää, että muuttotavaroista ei peritä mitään erityisiä veroja, joten Suomen muuttoautoista perimä vero on laiton. Mutta Suomen valtiovarainministeriöhän ei usko EU:n säännösten koskevan itseään ennen kuin Suomen Korkein oikeus on asiasta ensiksi ennakkoratkaisua EY-tuomioistuimelta pyydettyään antanut asiassa lopullisen ratkaisun.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.