Kysymys:

Nyt kun näyttää siltä, että muutama automaahantuoja ilmiselvästi yrittää pitkittää uusien autojensa hinnanlaskua, mitä tulisi tehdä ? Siis kun uuden luovutus on kuitenkin tässä kuussa ja vaihdokki menee liikkeelle ? Voiko esim. valittaa, jos maahantuoja laskee hintoja muutama päivä sen jälkeen, kun ovat vaihtokaupat tehneet uuden auton "vanhalla" hinnalla ? Mikä on käytäntö ?

Tapio Ketonen:

Luepa se kauppasopimus tarkkaan. Jos siinä sanotaan, että uuden auton hintana käytetään luovutuspäivän hintaa, niin sitä sitten käytetään. Ei auta kuin kiristellä hampaita ja puristaa käsiä taskussa nyrkkiin, jos luovutuspäivää seuraavan aamun lehden etusivulla on kissankokoisin kirjaimin: LASKIMME HINTOJA TOSI ROIMASTI!

Autokaupan käyttämissä sopimuksissa on yleensä varauduttu hintojen nousuun, siksi myyntiehto on yleensä tuollainen. Riski on siirretty ostajalle. Nyt kauppa on yrittänyt pudottaa vaihtoautosta maksettavaa hyvitystä, mutta kuluttaja-asiamiehen mukaan sopimuksesta on myös tässä tilanteessa pidettävä kiinni. Vaihtoautosta maksettavan hyvityksen alentamista siis ei tarvitse hyväksyä.

En usko, että maahantuojat viivyttelevät hintojen laskemisen kanssa. Ongelma on paremminkin ollut uuden autoverolakiesityksen käsittämättömyys, sen ymmärtäminen on teettänyt töitä. Samalla automaahantuojat ovat yrittäneet korjata markkina-asemaansa, meneillään on ollut keskinäinen kyttäily. Joidenkin autojen, esimerkiksi Nissan Primeran, hintaa on korjattu alaspäin enemmän kuin pelkkä veromuutos olisi edellyttänyt. Nyt vain on otollinen hetki korjata saman tien alunperin metsässä ollutta hinnoittelua.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.