Kysymys:

Onko hyytelöakku pakkaskestävämpi kuin normaaliakku? Entäs pitkäikäisempi? Mikä on oikea akkukäynnistystekniikka kaapeleilla eli onko hyötyä antaa virtaa mennä pidempään ennen starttausta vai startata heti?

Tapio Ketonen:

Hyytelöakku ei ole pakkaskestävämpi, pitkäikäisempi eikä muutenkaan parempi kuin tavallinen akku. Kestoiän suhteen asia on melkein päinvastoin, sillä jos kennot pääsevät tuulettumaan ja hyytelöstä poistuu kosteus, akku on pilalla ja pysyy. Tavalliseen akkuun voi ja tarvittaessa pitääkin lisätä akkuvettä.

Ennen käynnistämistä kannattaa antaa autettavan ajoneuvon akun latautua ensiksi muutaman minuutin ajan. Kun tyhjälle akulle aletaan syöttää virtaa, se imee sitä kuin kuiva pesusieni vettä. Jos tässä tilanteessa startataan, kaapelien kautta pitää johtaa virtaa paitsi käynnistimelle myös tuolle virtaa imevälle akulle.

Kun akku on saanut pahimman virrantarpeensa tyydytettyä, sen ottama virta pienenee merkittävästi. Samalla akun napajännite nousee, ja kun vasta tällöin käynnistetään, omastakin akusta tulee hieman apuvirtaa käynnistykseen. Tällä keinolla riittävät huomattavasti ohuemmat apukaapelit ja pieniakkuisempikin auttaja.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.